latinica  ћирилица
10/05/2018 |  16:02 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Иванић: Питање Изборног закона да ријеше политичари у БиХ

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да је доминатна тема разговора чланова Предсједништва са њемачким канцеларом Ангелом Меркел била Изборни закон за који, како је навео, Њемачка нема рјешење, него је кључна одговорност на политичким партијама из ФБиХ да се договоре.
Предсједништво БиХ са Меркеловом - Фото: AFP
Предсједништво БиХ са МеркеловомФото: AFP

- Није реално да Њемачка изађе са приједлогом како би ми у БиХ требало да уредимо Изборни закон. Више него јасно је речено да је Њемачка спремна дати експерте и свој поглед, али да је кључна обавеза политичара у БиХ да то питање ријеше - рекао је Иванић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је разлог одржавања састанка са Меркеловом забриност Њемачке да би БиХ могла ући у кризу.

- Они су потпуно свјесни потенцијалне опасности и нестабилности, посебно у периоду након избора, и посебно у односима унутар Федерације БиХ. Они то желе спријечити, прије свега, јер је Њемачкој стало до мира и стабилности у цијелом региону - истакао је Иванић.

Напоменуо је да Меркелова није особа која пријети или нешто намеће, већ жели да помогне.

Иванић је нагласио да је кључна одговорност на политичким партијама из ФБиХ да се договоре о измјенама Изборног закона, а тренутно на ХДЗ-у и СДА да покажу компромис.

Сматра да у разговорима странака у ФБиХ постоји суштинско неслагање о томе шта је проблем.

- Дубина тих разлика је јако велика да готово нема сагласности о дефиницији проблема, а онда тек можете мислити како нема сагласности о рјешењу проблема - рекао је Иванић.

Он је додао да је противник тога да ОХР нешто намеће, него да рјешење треба да нађу политички лидери.

- Ако то не ураде, онда свјесно гурају земљу у кризу - рекао је Иванић.

Коментаришући изјаве из Централне изборне комисије БиХ да ће они реаговати уколико не буде политичког договора, Иванић је навео да, ако већ могу, онда су требали нешто и да ураде, и да то нема везе са политичким договором.

- Превише је политичких игара, па и у самој Централној изборној комисији - сматра Иванић.

Навео је да су чланови Предсједништва БиХ синоћ са Меркеловом у Берлину разговарали и о питању миграната и да то постаје све већи проблем за БиХ, истичући да БиХ мора озбиљније контролисати своје границе.

Он је додао да је разговарано и о грађана БиХ који илегално бораве у Њемачкој, као и о регионалним питањима.

Био је ово био трећи сусрет са Меркеловом у овом мандату, што показује да је она међу ријетким кључним политичким личностима из Европе које се баве БиХ.