latinica  ћирилица
10/05/2018 |  13:53 | Аутор: Блиц

Три деценије од највећег успјеха ФК Борац

Можда и најславније странице историје ФК Борац исписане су на сутрашњи дан када ће клуб из Платонове улице прославити 30 година од освајање Купа Маршала Тита. Те 1988. Борац је као друголигаш савладао фаворизовану Црвену звезду у финалу играном у Београду.
ФК Борац Бањалука - Фото: РТРС
ФК Борац БањалукаФото: РТРС

Прошло је 30 година од тог 11. маја када је Борац на стадиону ЈНА славио голом је Сенада Лупића. Било је то једно од највећих спортских изненађења тог времена, јер је Звезда важила за великог фаворита, док је Борац био друголигаш.

Утакмица ће бити запамћена и по томе да је голман Борца Слободан Каралић одбранио пенал Драгану Стојковићу Пиксију. Остаће заувијек записано у историји Борца и Бањалуке, да су у том финалу наступили: Каралић, Малбашић, Матаја, Билбија, Липовац, Шпица, Дургутовић (Шијаковић), Матејић, Беширевић, Поповиц и Лупић (Лемић), а под тренерском палицом Хусније Фазлића. На жалост из тог периода међу живима више нису голман Каралић и тадашњи директор Милорад Славнић.

"Не могу да вјерујем да је већ прошло 30 година. Пресрећан сам што ћемо сви заједно да прославимо овај вриједан јубилеј. Борац је увијек био и увијек ће бити велики клуб. Желим клубу да постигне још боље резултате него до сада" рекао је Месуд Мулаомеровић, тадашњи предсједник клуба.

Капитенску траку у том мечу носио је Дамир Шпица који је био уједно и први фудбалер који је подигао пехар.

"Та утакмица је била велики изазов за нас. Играли смо заједно пет година и у душу смо се познавали. Освајање пехара била је круна те генерације", изјавио је Шпица.

Прослава освајања пехара почеће у 18:45 часова што је уједно и тренутак када је завршена утакмица у Београду.