latinica  ћирилица
10/05/2018 |  13:23 | Аутор: СРНА

Марков: Или пад Донбаса или пропаст Мундијала

Руски политиколог Сергеј Марков тврди да ће Русија почетком јуна бити стављена пред избор: или да брани Донбас од украјинског напада и суочи се са бојкотом Свјетског првенства у фудбалу, чији је домаћин, или да нијемо гледа пад двије самопроглашене републике на истоку Украјине.
Сергеј Марков (Фото: vestikavkaza.ru) -
Сергеј Марков (Фото: vestikavkaza.ru)

Почетком јуна, украјинска војска планира блицкриг, условљавајући Кремљ да изда Донбас или ће Кијев утицати да Свјетско првенство у фудбалу не буде одржано.

Марков подсјећа да НАТО планира војне вјежбе на руској граници почетком јуна, пише "Независимаја газета".

У Русији 14. јуна почиње Свјетско првенство у фудбалу, а у периоду од 3. до 15. јуна биће изведене војне вежбе на руској граници, у балтичким земљама, а у којима учествује 19 земаља.

То је упозорење Русима да "охладе главу". У то вријеме доћи ће до ратних хушкања у Донбасу.

Русија ће се наћи пред тешким изазовом: или Донбас или Свјетско првенство у фудбалу, пише Марков на друштвеним мрежама.

"У питању је план према којем украјинска војска у року од недјељу дана треба да сломи војску Донбаса и Луганска и онда ће се Москва наћи пред избором: да нијемо посматра војну интервенцију или да укључи војску у сукоб и да се суочи са бојкотом првенства", сматра Марков.

План војних вјежби НАТО-а на руској граници описан је на естонском порталу ЕЕР:

У јуну ће у балтичким земљама, Пољској и на Балтичком мору бити реализована серија војних вјежби НАТО-а.

Од 3. до 15. јуна у Летонији, Пољској, Естонији и Литванији биће одржана међународна вјежба "Сајбер напад", у којој ће учествовати 18.000 војника из 19 чланица НАТО-а и партнера Алијансе.

За учешће на тим вјежбама из Њемачке ће у Летонију, а из Чешке и Пољске у Литванију, бити послато 11.000 јединица војне технике, поријеклом из САД, преноси "Спутњик".