latinica  ћирилица
10/05/2018 |  10:25 | Аутор: СРНА

Вучић: Обезбиједити равнотежу између независности и одговорности судства

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је приликом састанка са делегацијом Венецијанске комисије у Београду да Србија кроз уставне амандмане који се односе на правосуђе, жели да обезбиједи адекватну равнотежу између независности и одговорности судства да би грађанима биле омогућене ефикасне и квалитетне правосудне услуге.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Он је оцијенио да је српско правосуђе споро и указао да је Србија спремна да прихвати препоруке Венецијанске комисије и примијени добра искуства да би унаприједила владавину права.

Представници Венецијанске комисије истакли су да су у Србију дошли да би сагледали приједлоге уставних амандмана и постојеће примједбе, ради припреме годишњег извјештаја који ће бити представљен у јуну, саопштено је из кабинета предсједника Србије.

Они су оцијенили да је уставна реформа важна и корак у добром правцу, али да је у том процесу неопходна добра комуникација свих релевантних актера.

Европска комисија је тражила од Венецијанске комисије да допринесе усклађивању правног система Србије са европским законодавством да би испунила критеријуме за пријем у ЕУ.