latinica  ћирилица
10/05/2018 |  07:54 ⇒ 19:28 | Аутор: СРНА

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је Војска Републике Српске формирана као израз потребе и обавезе да се српски народ заштити након распада бивше заједничке државе.

Поводом обиљежавања 12. маја - Дана Војске Републике Српске, Савановић је нагласио да је Војска Српске имала огроман значај у одбрани српских простора и Републике Српске.

"Обиљежавање овог датума је наша обавеза и дужност, да у име институција и грађана одамо поштовање према свим страдалим борцима, инвалидима и страдалим цивилима. За све будуће генерације је важно да знају шта нам се дешавало", рекао је Савановић новинарима након полагања вијенаца на споменик палим борцима на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци.

Савановић је од значајних битака које је водила Војска Републике Српске посебно истакао битку за коридор, одбрану романијског платоа, гдје је страдало 4.000 војника, одбрану западних граница Српске, као и многе друге битке у којима су погинула 23.184 борца.

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Милан Радојичић подсјетио је да се сутра навршава 26 година од формирања Војске Републике Српске и 13 година од настанка Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Парастос погинулим борцима и цивилима  (Фото: СРНА)

"Овим обиљежавањем оживљавамо успомене на Војску Републике Српске и на њен славни борбени пут, на којем је она успјела да сачува простор и српски народ који овдје живи", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, важно је да данашње и све будуће генерације стекну праву слику о путу Војске Републике Српске, који је био частан и којег се српски народ са поносом може сјећати.

Вијенце поводом Дана Војске Српске данас су положили изасланик предсједника Републике Српске, делегације Народне скупштине и Владе Српске, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, делегација генерала Војске Републике Српске, представници Министарства одрбране БиХ, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, делегација Града Бањалука и других организација.

Централна манифестација обиљежавања Дана Војске Републиек Српске биће одржана сутра у Касарни "Козара" у Бањалуци са почетком у 11.00 часова.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци. Интегрисана је у Оружане снаге БиХ као Трећи пук.