latinica  ћирилица
07/05/2018 |  14:05 ⇒ 14:07 | Аутор: Б92

Шест најбољих дијета за дијабетичаре

Исхрана за обољеле од дијабетеса мора да буде изузетно здрава. Правилна исхрана помаже у контролисању шећера у крви, очувању тјелесне тежине и вашем добром расположењу, пише WebMD.

Неколико познатих дијета у потпуности је прилагођено особама с дијабетесом, ево којих:

Стандардна дијета

Водите рачуна колика је ваша порција хране и колико има калорија. Из исхране избаците пржену храну, слаткише, слатке напитке и све што је слано или масно. Уместо тога се фокусирајте на исхрану пуну поврћа, интегралних житарица, млијечних производа с ниским процентом масти, воћа и здравим мастима. Можда ћете морати да једете сваких неколико сати како бисте одржали равнотежу шећера у крви. Ваш љекар може да вам помогне да прилагодите ову дијету својој болести.

Медитеранска дијета

У овј здравој дијети заступљено је много воћа и поврћа, риба, пилетина, орашасти плодови, маслиново уље, махунарке и интегралне житарице. Међутим, оно што би требало да избегавате јесу црвено месо, путер и со. Студије су показале да ова дијета може да помогне у одржавању нивоа шећера у крви. Такође за време ручка можете да попијете и по чашу вина, али Америчко удружење за дијабетес не препоручује више од једног пића дневно ако сте жена, или два ако сте мушкарац.

Дасх дијета

Нутриционисти препоручују овај план исхране јер је добар за снижавање крвног притиска. У оквиру ове дијете се конзумира воће, поврће, млечни производи с ниским процентом масноће, интегралне житарице, ораси и пасуљ. Истраживање је показало да, ако се придржавате ове дијете, можете да контролишете и ниво шећера у крви, али исто тако и смршате.

Дијета зона

Њен циљ је задржати стабилност шећера у крви. Оброци треба да садрже 40 одсто угљених хидрата, 30 одсто протеина и 30 одсто масти. Угљени хидрати се рангирају као добри или лоши на основу гликемијског индекса. На примјер, можете да једете пилетину и јечам, али не смијете да једете кромпире и жуманца. Студија из 2015. године показала је да ова дијета има позитивно дејство на контролу гликемије и величину струка, тако да ова дијета може да буде добар избор за вас. Ипак, прије него што се одлучите за њу, консултујте се са својим љекаром, пише Индеx.

Палео

Идеја ове исхране јесте јести све оно што су људи јели пре модерне цивилизације, када су били ловци-сакупљачи. То значи да нема млијечних производа, рафинисаних шећера, житарица или махунарки, као и прерађених биљних уља. Можете да једете воће и поврће, месо (животиња које су храњене искључиво травом), рибу, орахе и семенке.

Вегетаријанска и веганска исхрана

Ограничавање или избјегавање животињских производа попут пилетине, рибе и јогурта може да буде здрав начин исхране. Истраживања показују да људи који једу биљну храну уносе више влакана, а мање калорија и масноћа.