latinica  ћирилица
03/05/2018 |  06:14 ⇒ 10:39 | Аутор: РТРС

ЈАХОРИНА ЕКОНОМСКИ ФОРУМ: У фокусу регионална сарадња (РТРС УЖИВО)

Панелисти, делагати, али и бројни медији из земље и региона стигли су на Јахорину у хотел "Термаг" гдје се одржава трећи Јахорина економски форум, који организује Удружење економиста Републике Српске СВОТ, у сарадњи са Савезом економиста Србије и под покровитељством предсједника Српске Милорада Додика. Предсједник Додик разговараће данас у 14.30 часова у хотелу "Термаг" са предсједником Владе Србије Аном Брнабић.
Саша Грабовац, предсједник Организационог одбора - Фото: РТРС
Саша Грабовац, предсједник Организационог одбораФото: РТРС

 

Тема овогодишњег форума јесте "Регионална сарадња као важна полуга економског развоја земаља Југоисточне Европе".

На овом економском догађају који се одржава данас и сутра на Јахорини, присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ Драган Човић и премијерка Србије Ана Брнабић, која ће са премијерком Српске Жељком Цвијановић учестовати на панелу о реформским процесима.

На панелу Регионални инфраструктурни пројекти - катализатор економског развоја присуствује и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Ту су и бројни министри, представници свјетских финансијских институција - ММФ-а, ЕБРД-а, ЕИБ-а, "Мастеркарда", представници дипломатског кора, чланови академске заједнице, те челници јавних и приватних компанија.

Јахорина Економски форум

Како организатори кажу, тема овогодишњег форума се, такорећи, наметнула сама по себи. Наиме, регионална сарадња у свим областима одувијек је представљала значајну полугу економског и друштвеног развоја.

Оно се посебно актуeлизује бројним иницијативама и документима као што су: иницијатива предсједника Републике Србије Александра Вучића за стварање Царинске уније земаља Западног Балкана, Стратегија Европске уније за Западни Балкан, која апострофира регионалну сарадњу као битан предуслов за убрзање процеса приступања, Анализа Европског одјељења Међународног монетарног фонда (ММФ-а) која говори о изградњи инфраструктуре на регионалном принципу, што би требало допринијети убрзању економског развоја земаља Југоисточне Европе.

Независно од ових иницијатива постоје бројне могућности за размјену мишљења и сарадњу у многим областима економског живота као што су фискална политика, тржиште радне снаге, реформа јавне управе, туризам, индустрија, пољопривреда и др.

Јахорина економски форум већ је постао препознатљив бренд у региону.

На 13 панела и три округла стола окупиће се велики број стручњака који ће у размјени мишљења и изношењу својих искустава и очекивања доћи до закључака који ће свима бити од користи.

Отварање Форума предвиђено је за 10.00 часова, а конференција за новинаре за 11.30 часова.

Више информација о Јахорина економском форуму 2018, можете наћи на званичној веб страници форума www.jahorinaforum.com и www.swot.ba.