latinica  ћирилица
02/05/2018 |  11:01 ⇒ 03/05/2018 | 07:11 | Аутор: СРНА

Сутра трећи Јахорина економски форум

На дводневном Јахорина економском форуму, који ће почети сутра, биће заступљене теме сиве економије, царинске баријере и проблеми заједнички већини земаља региона, првенствено незапосленост, рекао је Срни Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста Републике Српске "Свот" које је организатор скупа.
Јахорина економски форум 2018 - Фото: РТРС
Јахорина економски форум 2018Фото: РТРС

Грабовац је навео да је новина овогодишњег форума већи број сесија о економским темама, а посебно о могућностима боље регионалне повезаности када је ријеч о инфраструктури, енергетским пројектима, те сарадњи привредника у наступима на трећим тржиштима.

"На форуму ће бити разматрани и заједнички проблеми за већину земаља региона, прије свега питање незапослености, посебно младих, али и комплексније теме као што је јавни дуг", рекао је Грабовац, који је и предсједник Организационог одбора форума.

Он је додао да ће на форуму бити заступљене и неке нове форме као што је планирани "интервју уживо" са шефом Мисије Међународног монетарног фонда Надимом Илахијем у пленарном дијелу.

"Овај форум ће се одвијати под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика. Новина је и сарадња са Савезом економиста Српске, који је и официјелни партнер форума, што је допринијело квалитету у селекцији тема и предавача", истакао је Грабовац.

Из Народне скупштине најављено је да ће предсједник парламента Недељко Чубриловић сутра у 13.30 часова учествовати на панелу два "Јахорина економског форума 2018" о теми "Регионални инфраструктурни пројекти -катализатор економског развоја".

Из Владе Србије данас је најављено да ће у раду форума учествовати премијер Србије Ана Брнабић која ће се обратити на отварању, а заједно са премијером Републике Српске Жељком Цвијановић говориће и на централном панелу о значају регионалне сарадње.

Из "Свота" је раније најављено да би на форуму требало да учествују и предсједник Републике Српске Милорад Додик, хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, већи број министара, свјетских финансијских институција, дипломатског кора, јавних и приватних компанија.

Форум ће бити отворен сутра у хотелу "Термаг" у 10.00 часова, а конференција за новинаре планирана је за 11.30 часова.