latinica  ћирилица
01/05/2018 |  22:33 | Аутор: РТРС

Зашто нам трну руке и ноге?

Утрнулост, обамрлост, "мртва рука", неосјетљивост стопала... како год то назвали, осјећај нам је свима познат. Стопала, шаке, руке и ноге су дијелови тела који се најчешће "умртве", посебно ноћу када спавамо. Али зашто нам се то догађа?
Руке - Фото: илустрација
РукеФото: илустрација

Тај чудан осјећај заправо је сасвим нормална реакција тијела, кажу стручњаци. Ради се о томе да нерви сигнализирају да морате да промијените неудобан положај.

"Притисак излаже нерве стресу", каже неуролог Катрин Хан из универзитетске болнице у Берлину. Ако сте здрави, утрнулост не треба да вас брине. Управо супротно, то је знак да су ваше виталне функције у савршеном реду, додаје она.

Утрнулост, такође, има и превентивну улогу, јер вас подсјећа да се вратите у удобан положај.

"Када нерв не би послао тај сигнал, могло би доћи до трајног оштећења", каже Хан.

Ако осјетите обамрлост, једноставно "пробудите" руку или ногу тако што ћете заузети удобнији положај. Не треба да их тресете, повратак у нормалан положај ће бити сасвим довољан.

"Ако нерв привремено изгуби осјећај, не брините. Осјећај у руци или нози се враћа врло брзо, најчешће у року од пар минута", додаје она.

Међутим, ако се не врати ни послије неколико сати, потражите помоћ љекара. Код доктора би требало да одете и ако нема неког очигледног разлога за утрнулост или обамрлост удова, упозоравају стручњаци.