latinica  ћирилица
30/04/2018 |  21:40 | Аутор: ТАНЈУГ

БМВ спрема капсулу за превоз путника брзином од 1.080 километара на сат

Њемачка компанија БМВ дизајнирала је капсулу, која ће превозити путнике брзином од чак 1.080 километара на сат. На манифестацији „Мјесец дана иновација“ у Дубаију је недавно представљена путничка капсула која ће возити на релацији Дубаи – Абу Даби, а путовање ће трајати свега 12 минута!

Иначе, за вожњу на истој релацији возом, потребно је пар сати, аутомобилом око сат времена, а авионом 15 минута. Прототип капсуле је први пут приказан широј јавности на манифестацији у Дубаију.

Ријеч је о „хајперлуп“ (Hyperloop) транспортном систему који БМВ-ова кћерка фирма "DesignWorks" развија са компанијом "Virgin Hyperloop One", објављено је у саопштењу на сајту њемачке компаније.

Технологија је базирана на капсулама које се електромагнетним таласима покрећу кроз вакуум цијеви брзином која може да достигне и 1.080 километара на сат.

Главни изазов за тим фирме "DesignWorks" био је како да обезбиједе удобну и занимљиву унутрашњост капсуле без прозора, а која би истовремено осигурала да сви путници сједе током путовања.

Да би путници додатно уживали, дизајнери су се инспирисали традиционалним арапским моделима, али уз футуристичке и модерне детаље.

Да су се потрудили, говори и податак да прва класа у капсулама има кожна сједишта са екранима осјетљивим на додир који контролишу загријавање и хлађење сједишта и јачину свјетла, а нуди и личну забаву у виду избора филмова и ТВ емисија.

Уколико дође до реализације ове врсте транспорта, "DesignWorks" биће задужена за прављење удобних капсула, а "Virgin Hyperloop One" са Министарством транспорта Уједињених Арапских Емирата за инфраструктуру.