latinica  ћирилица
26/04/2018 |  19:30 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Срамна изјава Црнатка, бх. дијаспора не постоји

Изјава министра иностраних послова у Савјету министара Игора Црнатка на "Сарајево бизнис форуму" да се "не смије правити разлика унутар бх. дијаспоре за СНСД је крајње срамна и апсолутно неприхватљива, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

"Наш став је дијаметрално супротан и у складу са њим ми сматрамо да се не смије правити разлика између српске дијаспоре", нагласио је Ковачевић.

Он је подсјетио Црантка да су владе Српске и Србије још 2013. године усагласиле и потписале "Меморандум о сарадњи Владе Републике Српске и Владе Републике Србије ради јачања веза матице и припадника дијаспоре са територије Републике Србије и Републике Српске", а да су заједничке активности на овом пољу успјешно настављене крајем фебруара на Првом форуму дијаспоре Републике Српске, који је организован под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Појам бх. дијаспора за нас је апсолутно неприхватљив и још битније, таква дијаспора не постоји. Насупрот томе, нико не може оспорити постојање бошњачке, хрватске и српске дијаспора. Оно што је за нас битно, јесте да је српска дијаспора широм Европе и свијета организована и потпуно јединствена, без обзира да ли долази са простора Српске или Србије, а тако, јединствено, српску дијаспору третирају и државне институције Републике Српске и Републике Србије", истакао је портпарол СНСД-а.

Он је нагласио да је данашњом срамном изјавом Црнадак доказао раније тврдње СНСД-а да је Стратегија спољне политике БиХ у којој се на идентичан начин помиње појам "бх. дијаспора", коју је без консултација са било ким из Републике Српске усвојило Предсједништво БиХ, штетна по интересе Републике Српске и српског народа.