latinica  ћирилица
26/04/2018 |  19:05 ⇒ 27/04/2018 | 09:17 | Аутор: РТРС

Дом народа без кворума - Изборни закон без подршке

Све су мање шансе за измјене изборног законодавства у БиХ!

Синоћ је пропао још један покушај лидера политичких партија у Федерацији да усагласе измјене закона и тиме испоштују одлуку Уставног суда БиХ.

Данас је, због недостатка кворума прекинута сједница Дома народа БиХ на којој су делегати, по хитном поступку, требали да се изјасне о увођењу савремене технологије у изборни процес.

Наставак је заказан за 15. мај. Седам дана раније, из ЦИК-а је потврђено, да ће октобарски избори бити расписани по важећим законима.

И да се троје хрватских делегата који недостају појавило на сједници Дома народа и да су заговорници скенера и оптичких читача, под плаштом спречавања изборне крађе, некако успјели да "прогурају" предложену савремену техонологију у октобарски процес, и дефинитивно је потврђено - услиједила би изборна "авантура".

На измјене закона предложене на свега четири странице, на 84 – услиједила је против-аргументација из Централне изборне комисије. Да је ЦИК, као институција задужена за спровођење предложених измјена, консултована на почетку скенер-грознице што је био потребан слијед, умјесто на крају, било би мање политикантства, а много више ефеката.

Но, вријеме је узалуд потрошено и тек саопштено – предложене измјене су садржајно нејасне и непрецизне, у октобру неспроводиве и о питању пројектоване набавне вриједности технологије – нетачне!

Ирена Хаџиабдић (ЦИК) каже да је то нереалан задатак који би могао угрозити провођење избора.

"Нејасноћа" је много! Ко ће инсталирати систем или уређај, ко поправљати ако током пробе буде неисправан или се у току процеса поквари?

Како ће бити увезана бирачка мјеста – њих више од 5.200 са ИДЕЕИНОМ базом зарад биометријске идентификације бирача?

Како ће гласати они који немају биометријске пасоше; како ће се бирачки процес одвијати на бирачким мјестима која нису покривена мрежним сигналом?

Да ли ће скенери бити прилагођени величини гласачких листића и хоће ли их само "снимити" или гласове аутоматски збрајати?

Када користити ручно бројање гласова као алтернативу или провјеру машина...Неодговорених питања је много!

- Овако радикалне реформе се не раде у овако кратком времену. За њих је потребно најмање двије године, додаје Хаџиабдићева.

"Црвени картон" за предложене измјене и од Министарства финансија и Савјета министара. Кажу, не би модернизација изборног процеса коштала 13 милиона марака, како су предлагачи неким чудом израчунали, већ много више.

Стварну калкулацију министри не откривају. Но процјене достижу цифре и до 200 милиона марака, а у буџету ни почетних 13 милиона нема.

Додатни новац за софтвере био би потребан и ИДЕЕИ, због увезивања базе података са бирачким мјестима. Необориве примједбе раније је изнијела и Агенција за заштиту личних података.

Од прозваних и позваних бх. институција једино је Агенција за јавне набавке позитивно одговорила на предложене измјене. Па иако за много једноставније набавке потроше и до двије године а стварну вриједност нити предмет потенцијалне, прецизно и не знају, спремни су ето да тендер реализују за шест мјесеци!?

Све ове сумње и примједбе већини присутних делегата биле су мање битне од недоласка три члана хрватског Клуба!

- Мислим да је недолазак ова три делегата из Клуба хрватског народа у ствари куповина времена како бисмо ушли у расписивање избора без ових измјена, каже Сафет Софтић (ПСБиХ).

- "Не пада снијег да покрије бријег, већ да свако покаже свој траг", тако да ви знате која су питања требала бити данас на сједници. Опет кажем то се не односи на све, додаје Огњен Тадић (ПСБиХ).

И оне односи. Бариша Чолак,одбацио је инсинуације о опструкцији сједнице од стране Клуба којем припада: "Госпођа Зовко има нажалост смртни случај у обитељи, данас је покоп, а госпођа Џамбас је болесна. А што се тиче колеге Караматића мислим да је најбоље да вам он да своје образложење."

Образложење Марија Караматића је изостало. Но зато су предлагачи и "симпатизери" скенера, оптичких читача, видео камера, заборављајући на властите пропусте, поново памфлетима а не аргументима, на омиљеним им медијима, осули паљбу о планираним изборним крађама.

Али не о властитим, већ туђим.

Како год, савремена технологија у бх. изборном процесу – много је извјеснија за 2020. него за ову годину.

Осим ако "авантуристи" не одлуче другачије, за шта ипак постоје минималне шансе. Све су мање и оне да федерални страначки лидери усагласе нове измјене изборног закона којим би испоштовали одлуку Уставног суда БиХ.

За преговарачки сто ће поново трећег маја!

Да је посљедњи тренутак да се уозбиље, синоћ их је упозорио шеф делегације Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, а данас и предсједник Европског савјета Доналд Туск.