latinica  ћирилица
26/04/2018 |  16:26 ⇒ 18:51 | Аутор: СРНА

Влада Српске - Утврђен Приједлог Стратегије борбе против корупције

Влада Републике Српске одобрила је на 174. сједници 42.716.320 КМ за 58 пројеката широм Републике Српске. Одобрени капитални пројекти биће реализовани у 45 јединица локалне самоуправе.
174. сједница Владе Републике Српске (фото:vladars.net) - Фото: VL FOTO
174. сједница Владе Републике Српске (фото:vladars.net)Фото: VL FOTO

Пројекти су намијењени за изградњу и санацију основних школа, реконструкцију Студентског центра у Бањалуци, организовање Европског зимског омладинског олимпијског фестивала ЕЈОФ, санацију објеката културе, систем водоснабдијевања, изградњу локалних путева, инфраструктуре, изградњу спортских и фискултурних дворана у оквиру основних школа, као и изградњу Српско-руског храма у Бањалуци.

Из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу истиче се да је ово само дио пројеката које је Влада прихватила, а већ у мају биће одборена додатна средства за капиталне пројекте.

Влада Српске данас је утврдила и Приједлог закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела којим се уређују услови, поступак и органи надлежни за откривање, одузимање и управљање имовином која је проистекла извршењем кривичног дјела и прекршаја, те међународна сарадња.

Потреба за доношењем новог закона појавила се ради усклађивања одредаба овог закона са новим Кривичним закоником Републике Српске, који је у примјени од јула прошле године, а којим су знатно измијењена бића појединих кривичних дјела и њихови називи, те су другачије груписана.

"Уведене су нове групе кривичних дјела и измијењен редослијед чланова закона у односу на ранија законска рјешења, те се указала потреба за прописавањем ових кривичних дјела у овом члану Закона", истиче се у саопштењу.

Основни циљ доношења новог закона јесте да свеобухватно и прецизно буду уређена правила поступка, у оквиру којег ће моћи ефикасно да се открије, осигура и, по потреби, привремено или трајно одузме имовина која је проистекла извршењем кривичног дјела или прекршаја, прописаних важећим законодавством у Републици Српској.

Циљ закона је успостаљање ефикасних механизама за управљање имовином која је привремено или трајно одузета.

На овај начин биће отклоњене препреке са којима се у раду сусрећу припадници Министарства унутрашњих послова и правосудних институција, Агенција за управљање одузетом имовином, у вези са провођењем одредаба Кривичног законика Републике Српске и других прописа, а који прописују да нико не може задржати противправо стечену имовину проистеклу извршењем кривичног дјела.

Прописивањем поступка којим ће бити отклоњене ове препреке се, између осталог, достижу и међународни стандарди у законском нормирању материје одузимања имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела.

Влада Републике Српске утврдила је и Нацрт закона о ликвидационом поступку да би тај поступак био ефикаснији и бржи, те економичнији са што мањим трошковима.

Овим нацртом детаљније су прописане обавезе и дужности ликвидационог управника, те одговорности за штету коју проузрокује члановима правног лица и повјериоцима у току вршења радњи у току ликвидационог поступка.

Један од основних циљева ликвидационог поступка јесте намирење повјерилаца ликвидационог дужника, те расподјела остатка ликвидационе масе сразмјерно учешћу у власништву, односно одлуци чланова правног лица о расподјели ликвидационе масе.

Новина у овом нацрту закона јесте прописивање одредаба које се односе на уновчење имовине у ликвидационом поступку, и то непокретне и покретне имовине, као и имовине без терета и са теретима. Једна од новина у овом закону је да ликвидациони управник, уз сагласност повјерилаца, покретну имовину која није уновчена, из прописаних разлога, може предати хуманитарним организацијама, социјалним и образовним установама, ако то оне прихвате.

УТВРЂЕН ПРИЈЕДЛОГ СТРАТЕГИЈЕ БОРБЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог Стратегије борбе против корупције у Републици Српској од 2018. до 2022. године, чији је фокус на препорукама и опредјељењима за антикоруптивно дјеловање.
Нове препоруке и опредјељења за антикоруптивно дјеловање највише се односе на унапређење правног и институционалног оквира, појединих процеса и дјелатности, те већи примјену рјешења у борби против корупције, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници и информацију о Међународној конференцији туризма и инвестиција "Бањалука - 2018", са финансијским аспектом.

Задужено је Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да Туристичкој организацији Бањалука обезбиједи финансијска средства у износу 5.000 КМ, а у сврху суфинансирања Међународне конференције туризма и инвестиција.

Влада Републике Српске се информисала о информацији о подршци Представништву Републике Српске у Штутгарту за организацију 23. Европске смотре српског фолклора, дијаспоре и Срба из региона.

Задужено је Министарство просвјете и културе Српске да обезбиједи средства неопходна за покривање трошкова насталих реализацијом пројекта, у износу од 7.000 КМ.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о пројектима "Интегрисана подршка расељеним лицима и избјеглицама у БиХ, Црној Гори и Србији" и "Комплементарна подршка за обезбјеђивања основних извора зараде у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања".

Дата је сагласност Министарству за избјеглице и расељена лица за наставак реализације Пројекта "Интегрисана подршка расељеним лицима и избјеглицама у БиХ, Црној Гори и Србији" и учешће у финансирању у износу од 40.000 КМ и реализацију Пројекта "Комплементарна подршка за обезбјеђивања основних извора зараде у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања" и учешће у финансирању у износу од 20.000 КМ у овој години.

Средства ће обезбиједити Министарство за избјеглице и расељена лица из редовних буџетских средстава за ову годину, а сматраће се учешћем Владе Републике Српске у подршци реализације Регионалног програма стамбеног збрињавања.

Овлашћен је министар за избјеглице и расељена лица за потпис уговора о удруживању средстава са ЦРС‐ом за пројекте "Интегрисана подршка расељеним лицима и избјеглицама у БиХ, Црној Гори и Србији" и "Комплементарна подршка за обезбјеђивања основних извора зараде у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања" за 2018. годину.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о спровођењу програма ЕУ 2014-2020. у 2017. години.

Задужени су републички органи управе да учешће у програмима ЕУ спроводе у сарадњи са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу и у складу са одлуком о остваривању координације републичких органа управе у спровођењу активности у области европских интеграција и регионалне сарадње.

Влада је задужила Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да настави са активностима изградње капацитета и промоције учешћа апликаната из Републике Српске у расположивим програмима ЕУ 2014-2020, те да о спровођењу редовно извјештава Владу Републике Српске.

Програми ЕУ, као посебни програми и фондови који се финансирају из општег буџета ЕУ, првенствено имају за циљ да подрже интерне политике ЕУ, те с тим у вези унаприједе сарадњу између држава чланица и њихових грађана у различитим областима.

Учешће у програмима ЕУ омогућено је БиХ Оквирним споразумом ЕУ и БиХ о општим начелима учествовања БиХ у програмима заједнице, који је ступио на снагу 1. јануара 2007. године.

Ратификацијом Оквирног споразума за ИПА два, БиХ је стекла могућност учешћа у програмима ЕУ за период 2014-2020 и то - Ерасмус плус, Хоризонт 2020, Европа за грађане, Креативна Европа са потпрограмима медији и култура, фискалис, царине, козме, трећи програм ЕУ у области здравства, а покренуте су активности приступања програму ЕУ за запошљавање и социјалне иновације.

Влада Републике Српске дала је сагласности на план утрошка средстава Министарству за избјеглице и расељена лица за првих шест мјесеци ове године, у укупном износу од 136.882,53 КМ.

"То са односи на позиције текући грантови организацијама и удружењима избјеглица и расељених лица, у износу од 10.905,24 КМ, капитални грантови за рјешавање проблема интерно расељених лица, у износу од 14.831,12 КМ, капитални грантови за финансирање повратка у Републику Српску у износу од 87.241,89 КМ и капитални грантови за финансирање повратка у Федерацију БиХ, у износу од 23.904,28 КМ", наводи се у саопштењу.

САГЛАСНОСТ МИНИСТАРСТВУ ЗА ИЗБЈЕГЛИЦЕ ЗА УТРОШАК 120.000 КМ

Влада Републике Српске донијела је рјешење о давању сагласности Министарству за избјеглице и расељена лица за утрошак 120.000 КМ.
Од укупног износа, за финансирање повратка у Српску биће утрошено 45.000 КМ, за рјешавање проблема интерно расељених лица 40.000 КМ и за финансирање повратка у Федерацију БиХ 35.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада је дала сагласност на план утрошка средстава Министарству породице, омладине и спорта за првих шест мјесеци ове године у износу од 849.222 КМ.

За субвенције каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова биће издвојене 324.522 КМ, текуће грантове непрофитним удружењима и организацијама за афирмацију породице 13.226 КМ, текуће грантове јавним установама и установама образовања за реализацију омладинских пројеката 4.362 КМ, текуће грантове за реализацију програма дефинисаних Омладинском политиком и пројеката за унапређење и развој омладинског организовања 48.606 КМ, текуће грантове младима и омладинским организацијама у руралним срединама 10.905 КМ.

Новац ће бити распоређен и за текуће грантове за пројекте подршке међународне сарадње и мобилности младих 14.879 КМ, текуће грантове за подршку активностима и пројектима за унапређење и развој волонтирања 10.905 КМ, текуће грантове спортским организацијама 181.859 КМ, текући грант за пројекат Мале олимпијске игре 14.056 КМ.

За текуће грантове за финансирање спортских клубова и спортских манифестација у Брчком биће распоређено 20.666 КМ, текуће грантове спортским организацијама лица са инвалидитетом 14.053 КМ, текуће грантове за национална спортска признања Републике Српске 39.678 КМ, текуће грантове врхунским и перспективним спортистима 49.105 КМ, текуће грантове удружењима од јавног интереса 4.133 КМ, капиталне грантове младима и омладинским организацијама у руралним срединама 8.267 КМ, капиталне грантове непрофитним организацијама за изградњу, реконструкцију и санацију спортских објеката 90.000 КМ.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о суфинансирању реконструкције жељезног моста у Фочи у вриједности од 338.659 КМ.

Влада у функцији Скупштине предузећа "Путеви Републике Српске" задужује јавно предузеће да суфинансира додатне радове на реконструкцију жељезног моста у Фочи.

Донесена је одлуку о прихватању донаторских средстава Владе Србије од 5.000.000 евра ради реализације започетих пројеката сарадње у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа Републике Српске и Србије.

Дозначена средства биће коришћена за реализацију капиталних пројеката у јединицама локалне самоуправе у Републици Српској, за Програм самозапошљавања и развој предузетништва код младих до 35 година у Српској, те за обнову и изградњу православних храмова у Федерацији БиХ.