latinica  ћирилица
26/04/2018 |  16:22 ⇒ 16:22 | Аутор: СРНА

Мостар: Нема напретка у разговорима о изборима

Девет странака у Мостару на данашњем састанку није постигло никакав искорак у вези са постизањем договора за одржавање избора у овом граду јер се нису жељеле изјаснити о коначном моделу измјена Изборног закона БиХ.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Домаћин састанка били су мостарски одбори СНСД-а и СДС-а, а учествовали су и СДА, ХДЗ БиХ, СББ, СДП, ДФ, ХДЗ 1990 и БПС.

Предраг Шупљеглав из мостарског СНСД-а рекао је да је разговарано о заузимању коначног става о изборном моделу, те о измјенама Статута града Мостара.

"На захтјев СДА, прво је расправљано о Статуту. Закључено је да је неопходно постићи измјене Статута у дијелу који регулише начин избора одборника. Осим тога, изнесени су приједлози за измјене још неких одредаба, па је закључено да оставимо још седам дана и да се на идући састанак доставе коначни ставови о одредбама Статута који треба мијењати", рекао је Шупљеглав.

Према његовим ријечима, наредни састанак биће одржан 10. маја, а домаћин ће бити БПС.

Он је подсјетио да су странке дошле до два модела за измјене Изборног закона.

Први је да се из шест градских подручја бира 26 одборника, а девет са компензационе листе, док је други да се 22 бирају из градских подручја, а 13 са градске листе.

"Политичке странке нису биле спремне да заузму коначан став, тако да је и то остављено за наредни састанак", додао је Шупљеглав.

С обзиром на то да ће до 9. маја Централна изборна комисија БиХ расписати опште изборе у БиХ, он је оцијенио да до тог рока не може бити постигнут договор за Мостар, додајући да се у јединицама локалне самоуправе могу расписати и ванредни избори.

"Избори за Мостар се могу одржати и у неком другом термину јер се у општинама могу организовати ванредни избори. Ако се постигне договор и парламент усвоји измјене, избори се могу одржати било када", рекао је Шупљеглав.

Одговарајући на питање шта су спорне ствари у Статуту Мостара, он је навео да су то захтјеви за увођење замјеника градоначелника, проширење овлаштења главног савјетника и избор градоначелника.

Избори у Мостару нису одржани 10 година, јер је Уставни суд БиХ, по апелацији хрватских делегата из Парламента БиХ, прогласио неуставним дијелове Изборног закона БиХ који се односе на град Мостар. Од тада договора о измјенама нема, а ЦИК БиХ не расписује изборе за Мостар. ОХР је 2012. године распустио Градско вијеће, а једина власт у граду је градоначелник Љубо Бешлић.