latinica  ћирилица
26/04/2018 |  15:49 ⇒ 18:43 | Аутор: РТРС

Отпуштени радници "Апотеке Семберија" најавили тужбе против послодавца

У Бијељини је и даље актуелан проблем отпуштених радника градске апотеке.

Отпуштени радници Јавне установе "Апотека Семберија" која је предата на управљање стратешком партнеру "Вива медику" данас су најавили тужбе против послодавца, али и могућност организовања протеста. Власник "Вива медика" тврди да су рјешења о отказу законита и да уговор о партнерству није прекршен.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић каже да "Вива медик" има обавезу да задржи раднике и да ће Град помоћи у заштити њихових права.

Међу отпуштеним радницима апотеке је и Мира Тришић, дипломирани фармацеут са 34 године радног стажа.

"Ја сам фармацеут који сам технолошки вишак, а толико апотека ради са техничарем у једној смјени, толико секторских амбуланти са техничарем пријављеним на четири сата. У питању је непоштовање закона", истиче Тришићева.

Девет радника је, кажу, отпуштено одмах након доношења одлуке о ликвидацији градске апотеке без права на отпремнину.

Рјешења о отказу, истичу, добили су поштом, чак и ако су били на боловању.

"На крају ћемо ако буде потребно отићи испред општине са нашим породицама и протестовати, тражићемо бојкот апотеке", нагласила је Драгана Јеремић, фармацеутски техничар.

Стратешки партнер, који је 1. септембра прошле године преузео послове, објекте и раднике апотеке на 15 година, обавезао се да ће задржати дјелатност али не и запослене, каже власник овог предузећа.

"Уговор нигдје није прекршен, ни једна одредба о стратешком партнерству. Јасно је дефинисано да се радници преузму, нигдје не стоји колико дуго треба да се они задрже", појаснио је Владимир Митић, власник предузећа "Вива медик" Козлук.

Из градске управе у Бијељини најављено је да ће град као оснивач апотеке заштитити раднике, о чему су дописом обавијестили "Вива медик".

"Можда јесте њима проблем што има технолошког вишка, али нек их распоређује на друга радна мјеста. Тамо лијепо стоји у уговору да је дужан да задржи раднике и ми ћемо њих подржати и да тужимо и да свједочимо, све што буде потребно", рекао је Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

Током претходних година, док је у Бијељини тридесетак приватних апотека отворено, градска апотека Семберија пословала је са губицима.

Упркос противљењу опозиције која је тражила да се одговорни казне, а дјелатност јавне установе задржи, Скупштина града донијела је одлуку о својеврсној привременој приватизацији апотеке кроз стратешко партнерство.