latinica  ћирилица
26/04/2018 |  13:19 | Аутор: ТАНЈУГ

У петак први сусрет лидера двије Кореје послије више од 10 година

Почасна гарда Јужне Кореје ће испратити лидере на церемонију пријема у хотел у Панмунџому гдје ће самит бити одржан
Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин и лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун - Фото: илустрација
Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин и лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг УнФото: илустрација

Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин дочекаће у петак лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг Уна у јужнокорејском делу граничне демилитаризоване зоне Панмунџом, на првом самиту двије стране послије више од 10 година.

Почасна гарда Јужне Кореје ће испратити лидере на церемонију пријема у хотел у Панмунџому гдје ће самит бити одржан, рекао је новинарима шеф кабинета јужнокорејског предсједника Им Џонг Сеок, преноси Ројтерс.

"Фокус овог самита биће прије на денуклеаризацији и обезбјеђивању трајног мира, него на било чему другом. Осјећам да Сјеверна Кореја шаље своје најважније војне званичнике на самит, јер и они вјерују да су денуклеаризација и мир важни", рекао је Им.

Ким ће на самит доћи са девет званичника, међу којима ће бити и његова сестра Ким Јо Џонг, која је предводила сјевернокорејску делегацију на овогодишњим Зимским Олимпијским играма у фебруару, као и формални шеф државе Ким Џонг Нам.

Поред њих, у делегацији ће се наћи и Ким Јонг Чол, бивши шеф обавештајне службе, као и Чое Хви, предсједавајући спортског панела.

Делегацију Јужне Кореје чиниће седам званичника, међу којима ће бити министри одбране, спољних послова и уједињења.

Званични дијалог између Кима и Муна почеће у 10.30 сати по локалном времену, сат времена након заказаног тренутка када Ким пређе границу и уђе у Панмунџом, наводи агенција.

По завршетку прве рунде разговора, како је Им рекао, Ким и Мун ће имати одвојене ручкове, након чега ће наступити церемонија заједничког сађења дрвета.