latinica  ћирилица
26/04/2018 |  10:51 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Званични Загреб би могао да повуче амбасадора из Београда?

Ако Србија прогласи непожељним некога од хрватских министара, Влада Хрватске ће повући свог амбасадора у Београду Гордану Бакоту на консултације.

Како спекулишу хрватски медији, пошто је Београд најавио да ће услиједити "реципрочне мјере" због забране уласка министра одбране Србије Александра Вулина у Хрватску, службени Загреб мораће да направи нови дипломатски корак.

Хрватски писани медији, попут "Вечерњег листа", тврде да се Србија у протеклих неколико дана, откако траје афера "Вулин", потврдила као "реметилачки фактор на југоистоку Европе".

Тако не мисле само у Банским дворима, већ такво мишљење дијеле и представници хрватских политичких савезника у НАТО-у и ЕУ, пише у тексту.

Хрватска се, тврди овај лист, прије проглашења Вулина непожељним консултовала са савезницима, који потпуно разумију такав "одбрамбени потез".

Оно што је позитивно, ако дође до замрзавања политичких односа, јесте чињеница да вјероватно неће бити прекида економских и трговинских односа, који напредују, процјењује лист.

Хрватски медији спекулишу о могућој реципрочној мјери Србије, која би могла да прогласи непожељним министра одбране Хрватске Дамира Крстичевића или министра ратних ветерана Тому Медведа, или чак оба.