latinica  ћирилица
26/04/2018 |  09:57 | Аутор: СРНА

Макрон нагласио важност преговора са Москвом

Предсједник Француске Емануел Макрон нагласио је важност преговора са Русијом везано за ситуацију у Сирији, као и значај стварања "моста" између процеса у Женеви и Астани, пренијели су амерички медији.
Емануел Макрон ( Фото: euobserver.com / Consilium) -
Емануел Макрон ( Фото: euobserver.com / Consilium)

Он је током конференције за новинаре на Универзитету Џорџ Вашингтон говорио о такозваној малој групи за иницијативу која је раније формирана у Француској, са циљем проналаска рјешења за ситуацију у Сирији.

"Желимо да овом новом групом направимо мост између два процеса у Астани и Женеви, како бисмо имали дискусију која обухвата све савезнике у региону и како бисмо отворили линију са Русијом и Турском. То је јединствен начин да се поправи дугогодишња ситуација у Сирији", изјавио је Макрон.

Француски лидер је изјавио да је група основана прије неколико седмица и да је чине САД, Француска, Јордан и Саудијска Арабија, које веома блиско сарађују.

Предсједник Француске је напоменуо да група ради у координацији са Турском и Њемачком и да намјерава да одржи преговоре са "једним сталним чланом Савјета безбједности УН и са неким од савезника Француске у региону", пренио је ТАСС.

"Нова иницијатива је веома важна допуна постојећим иницијативама у Астани и Женеви, коју морамо узети у обзир", додао је Макрон.

Макрон је рекао да није задовољан процесом у Астани, у који су укључени Иран, Русија и Турска, због тога што може довести до дијељења Сирије.

Предсједник Француске је похвалио процес у Женеви као "легитиман", али је нагласио да му "данас недостаје импулс".

Француски лидер је истакао да је група у константном дијалогу са опозиционим снагама у Сирији, јер је важно да се разговара са различитим странама и групама и додао да не види процес проналаска рјешења за Сирију без учешћа кључних земаља, укључујући Русију.