latinica  ћирилица
26/04/2018 |  09:03 | Аутор: СРНА

Чавара: Учвршћују позиције звецкањем оружјем и најавама рата

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара рекао је да Парламент ФБиХ може распустити када хоће, али да није јер сматра да би то изазвало далекосежне посљедице за све у овом ентитету.
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba) -
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba)

"Ништа се није промијенило, јер је буџет усвојен послије Нове године. Парламент не ради ништа и ваљда рачунају да их због тога нико не може ни критиковати", оцијенио је Чавара.

Он је навео да је тешко рећи ко је одговоран за блокаду, али да се СДА понашала различито по питању односа парламентарне већине.

"Блокирају се званичне институције да би паралелне могле функционисати, а то је све против БиХ и њених становника. Неки своје позиције учвршћују и звецкањем оружјем и најавама рата, што је за мене морбидно, поготово што се то ради на гробовима мртвих и мјестима страдања. Страшно је да неко на простору БиХ може говорити о рату, а свјесни су ужаса који смо сви прошли", рекао је Чавара за "Независне новине".

Он сматра да мјесец-два није довољно да би био постигнут договор о измјенама Изборног закона БиХ, иако се укључила међународна заједница.

"Све ово може испровоцирати велики проблем, јер уколико дође до имплементације избора и дођемо до немогућности провођења, можемо доћи у уставну кризу, из које ћемо тешко изаћи, а чини се да то некима одговара", рекао је Чавара, који је потпредсједник ХДЗ БиХ.

Он је додао да ова странка није разговарала о кандидатима за предстојеће изборе, те подсјетио да је унутар Хрватског народног сабора разговарано да заједно наступе све странке ХНС-а.

"Управо због непровођења одлуке Уставног суда БиХ и неусвајања измјена Изборног закона неопходно је да на многим нивоима наступимо заједно. Због тога се још до краја није искристализовало. Оно што је познато, изузев ХДЗ 1990, све друге странке су изразиле спремност да на већини нивоа идемо заједно на изборе", истакао је Чавара, напоменувши да ће листе бити познате крајем јуна.