latinica  ћирилица
25/04/2018 |  21:20 | Аутор: СРНА

Кормакова се нада да ће договор бити постигнут

Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак изјавила је вечерас након састанка лидера странака из Федерације БиХ о измјенама Изборног закона да је свјесна рокова и да зна да ће ускоро бити расписани избори, али да се нада да ће ово важно питање бити ријешено прије.
Морин Кормак (Фото: Velibor Tripić) -
Морин Кормак (Фото: Velibor Tripić)

Кормакова и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, који су били домаћини састанка, заједнички су оцијенили да је вријеме да се политичари уозбиље.

Кормакова је појаснила новинарима након састанка који је одржан у њеној резиденцији у Сарајеву, да та озбиљност значи компромис, рад у оквиру правних оквира, односно да свака странка мора да одустане од нечега да би се дошло до рјешења.

Она је позвала лидере да наставе радити марљиво и да буде пронађено рјешење овог проблема.

"Вечерас је био веома активан разговор и, као што смо и до сада говорили, постоје проводива рјешења за конкретне проблеме о којима се разговара. Ми нисмо наивни и јасно нам је да су изазови који се појављују на политичком нивоу и треба их рјешити на том нивоу", истакла је Кормакова.

Она је изразила задовољство што ће разговори бити настављени идуће седмице.

Вигемарк је рекао да су вечерас изнесени ставови који су већ неколико пута до сада били поновљени, а да су неки дали додатна појашњења својих ставова и да га је све то довело до заклључка да има простора за проналажење неког заједничког језика.

"Битно је да се процес што прије настави и можемо се само надати најбољем. Врло је битно не приказивати нешто горим него што јесте, а увијек постоји та тенденција и то не треба радити. Ово није вријеме да се прикупљају неки политички поени. Нама су потребни политички лидери за столом", истакао је Вигемарк.

Он је саопштио да ће о вечерашњим разговорима обавијестити предсједника Европског савјета Доналда Туска који долази сутра у БиХ, гдје ће се састати са два политичка лидера који су и чланови Предсједништва БиХ.

На данашњем састанку представника странака из ФБиХ са Кормаковом и Вигемарком о измјенама Изборног закона БиХ није постигнут никакав напредак.

Већина учесника састанка изразила је сумњу да ће договор о измјенама Изборног закона БиХ бити постигнут у предвиђеном року.

Разговори би требало да буду настављени 3. маја на нивоу предсједника странака.