latinica  ћирилица
25/04/2018 |  18:00 | Аутор: Дојче веле

Њемачки листови о Албанији: Канабис, оружје, мафија - и преговори са ЕУ

О намјери Европске комисије да отвори приступне преговоре Албаније и Европске уније, док Брисел то сматра добрим путем, њемачка штампа је углавном врло скептична. Између осталог, због организованог криминала.
Албанија- заплијењене три тоне дроге - Фото: РТС
Албанија- заплијењене три тоне дрогеФото: РТС

Дневник Велт поводом посјете албанског премијера Едија Раме Берлину пише: "Рама, номинално социјалиста, који је на власти од 2013. а прошле године је на изборима освојио апсолутну већину, заиста има чиме да се подичи. Привреда биљежи раст, Тирана добија бљештаве нове фасаде, у току је хитна реформа правосуђа коју тражи ЕУ. Прошле недјеље је Европска комисија препоручила да са Албанијом почну претприступни преговори".

"Има и људи који су скептични када се постави питање да ли би Албанија ускоро требало да постане пуноправна чланица Европске уније, а има их због прича као што је ова: у октобру прошле године државно тужилаштво у Тирани је поднијело захтјев да се укине имунитет бившег министра унутрашњих послова Саимира Тахирија".

"Тахиријево име се чуло неколко пута у телефонским разговорима између албанских и италијанских трговаца дрогом које је прислушкивала полиција; ту се могу чути реченице као што је - Морам Саимиру да дам још 30.000 евра - и слично".

"Један од осумњичених криминалаца је и Моиси Хабилај; он је био дио криминалне банде која је протеклих година прошверцовала више од 3,5 милиона тона канабиса као и оружје; он је један од тројице браће који су због својих 'послова' познати као и браћа Далтон, а иначе су и даљи рођаци бившег министра унутрашњих послова Тахирија".

Дневник даље наводи да су браћа Хабилај прелазила грчко-албанску границу "аудијем А8" који је био пријављен на поменутог министра. "Када су постале гласне оптужбе да министар ставља свој аутомобил на располагање трговцима дрогом, јер се гранична полиција не усуђује да претреса приватно возило министра, Тахири је тврдио да нема никакве односе са браћом Хабилај, као и да је продао аутомобил када је постао министар, али да се не сјећа више - коме."

"То је један од оних случајева који кваре имиџ Албаније у остатку Европе. Сумња да се привреда у држави налази у рукама организованог криминала чији пипци сежу до самог врха владе, до данас није потпуно уклоњена".

"У Албанији човјек мора да склопи мозаик од многих дијелова који изгледају као да не иду заједно. У бљештавим солитерима који настају у центру града луксузни станови се нуде за цијене које се плаћају у западноевропским метрополама. Како то функционише када знамо да просјечна плата износи 330 евра мјесечно - права је загонетка".

"А када позовете неког ко је изградио зграду и изразите интересовање, рећи ће Вам: сви станови су већ продати', објашњава албански политиколог Илир Калемај. "Одакле новац? То нико не може поуздано да објасни, али вјероватно је да највећим дијелом потиче од криминалних активности", додаје овај стручњак.

"Ако ствар позитивно формулишемо, можемо рећи да је Албанија једно врло динамично прелазно друштво", пише Велт.

"Албански премијер Еди Рама је своју посјету Ангели Меркел упоредио са аудијенцијом код папе", пише Меркише алгемајне цајтунг, и додаје: "Тренутно се у Европској унији дискутује о томе треба ли да почну претприступни преговори са Албанијом - Европска комисија то препоручује , баш као и предсједник Савјета ЕУ Доналд Туск, али међу чланицама Европске уније постоји велика скепса према Албанији".

А минхенски дневник Зидојче цајтунг преноси занимљиве реијчи албанског премијера: "Када би у Њемачкој само канцеларка одлучивала, не би било много проблема", рекао је мислећи на отварање претприступних преговора, али је при томе додао: "У Бундестагу има посланика који морају бити убеђени на основу чињеница и резултата".

Лист је навео и Рамине ријечи да, ако Албанији не буде понуђена конкретна перспектива приступа, може да дође до нових таласа емиграције из те земље, при чему је закључио да је "Албанија најпроевропскија земља Европе" .