latinica  ћирилица
25/04/2018 |  17:22 ⇒ 17:22 | Аутор: Независне

Мерон: Пресуда Караџићу можда и до краја године

Правоснажна пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу требало би да буде изречена до краја ове године, најавио је Теодор Мерон, предсједник Резидуалног механизма и ранији предсједник Међународног кривичног суда за бившу Југославију.

На данашњој расправи о стању у поступку, Караџићев бранилац Питер Робинсон питао је судију Мерона када се може очекивати коначна пресуда, с обзиром на то да је Мерон у извјештају Савјету безбједности УН навео да ће то бити до краја 2019, а да је недавно у Сарајеву пресуду најавио до краја ове године.

"Ја сам у Сарајеву рекао да нам је намјера, мада то није дефинитивни циљ, да пресуда буде спремна до краја 2018. године", одговорио је судија Мерон.

Хашки трибунал је Караџића (72), крајем марта 2016, осудио на 40 година затвора због геноцида у Сребреници прогона Муслимана и Хрвата широм БиХ терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањам и узимања припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

У жалби, коју је образложио јуче и прекјуче, Караџић је затражио да првостепена пресуда буде поништена због бројних процедуралних грешака и погрешно утврђених чињеница, те да му буде суђено поново.

Тужиоци су у својој жалби затражили да Караџић буде осуђен и за геноцид у још седам босанских општина и да му казна буде пооштрена на доживотни затвор.

На питање судије Мерона каквог је здравља, Караџић је данас у судници рекао да му је здравствено стање "сасвим задовољавајуће" и да се "осјећа много боље".

Он је казао да се од "интервенција" судије Мерона води "потпуна брига" о његовом здрављу.

Караџић је рекао и да "у цјелини, нема приговора" на услове у судском притвору.

Изразио је задовољство што му је испуњен захтјев да добије преносни компјутер, а поново је затражио и да се размотри могућност да има ограничен приступ интернету.

Судија Мерон казао је да је у току разматрање и Караџићевог захтјева да му се омогући да комуникација преко Скајпа.

Сљедећа расправа о стању у поступку против Караџића, по правилима суда, биће одржана у року од четири месеца.

Караџић је у хашком притвору од краја јула 2008, када су га власти Србије изручиле Трибунал послије хапшења у Београду.