latinica  ћирилица
25/04/2018 |  16:32 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

У Бањалуци одржана Конференција о високом образовању

На Конференцији о високом образовању у Бањалуци разговарано је о ситуацији у области високог образовања, потребама и правцима развоја. Конференцију су организовали Покрет Позитивне снаге Српске и Министарство просвјете, под покровитељством предсједнице Владе.

Бањалучки универзитет сваке године изњедри квалитетне кадрове. Наше електро-инжењере, љекаре и машинце траже и у иностранству. Хрватска је, међутим, најавила да дипломе из БиХ неће нострификовати, јер не испуњавају критеријум, да високошколску квалификацију мора издати акредитована институција.

"И један и други Универзитет су предали захтјеве за акредитацију 15, 16 студијских програма. С обзиром на број студијских програма, негдје око 580, то ће ипак да траје мало дуже", рекао је Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Допринос образовању пружа и Стратегија научног и технолошког развоја, усвојена прошле године. Важно је да се научно-наставна и научна звања изједначе, да би мотивисали истраживаче да објављују у престижним часописима.

Министар науке и технологије Српске Јасмин Комић рекао је да је прошле године усвојена Стратегија научног и технолошког развоја, у којој су циљеви квалитет и изврсност у науци, међународна видљивост и сарадња и комерцијализација знања.

Комић је истакао да је изузетно важно да се научно-наставна и научна звања изједначе у мјери критеријума који треба да обезбиједе већу мотивацију код свих истраживача да више објављују у престижним индексираним часописима.

Он је навео да Министарство науке и технологије ствара услове да се интензивира међународна сарадња, што се посебно односи на учешће наших истраживача у европским пројектима.

Комић је нагласио важност да се академска заједница доводи у везу са пословном заједницом и да се ту проналазе нова рјешења.

Ректор Бањалучког универзитета истиче да се студијски програми редовно ревидирају и усклађују са потребама тржишта.

Проблем је обезбијеђивање одговарајућег наставног кадра.

"Оно што је јако значајно је да се на неки начин кроз законска и подзаконска акта уведу адекватни критеријуми у оквиру напредовања у наставна и научно-наставна звања на универзитету", навео је Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

Влада Српске, за ову област, издваја значајна средства.

Дарко Кнежевић из Покрета "Позитивне снаге Српске" истакао је да овај покрет организује други пут конференцију о високом образовању и додао да су закључци са прве конференције "довели до отварања приче у друштву у вези са високим образовањем".

Он је рекао да је циљ данашње конференције да се обави научна и стручна расправа о питањима и проблемима који су релевантни за унапређење високог образовања у Српској.

"Образовање је врло важно, оно је коријен из којег настаје читава надградња у друштву", навео је Кнежевић.

Закључци конференције биће смјернице у рјешавању спорних питања на оба јавна универзитета.