latinica  ћирилица
25/04/2018 |  16:16 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

У Бијељини постављен макрооглед кукуруза са 65 врста хибрида

У Бијељини је постављен макрооглед кукуруза са 65 врста хибрида. Током вегетације оглед ће пратити експерти из ове области.

Ове године испоштован је оптималан рок за сјетву кукуруза који је од 10. до 30. априла, а на огледном пољу површине три хектара засијано је 65 хибрида осам сјеменских кућа.

Сврха постављања огледа је да се хибриди различитих селекцијских кућа и различитих дужина вегетације испитају у агроеколошким условима Семберије.

"Ове године оптималан рок је испоштован. Имали смо повољне услове влажности, повољне услове температуре, а резултат свега тога је да имамо парцеле гдје кукуруз ниче, који има два листа и почетак трећег листа. Ипак временски усклови су били повољни", рекао је Драган Зарић, виши стручни сарадник у Министарству пољопривреде Српске.

На овом огледном пољу урађене су све агротехничке мјере обраде земљишта, основно ђубрење, а након тога биће обављена заштита кукуруза.

"Постоје два система заштите кукуруза од корова, а први је да се хербициди примјењују одмах након сјетве, а прије ницања, што у овом тренутку овдје није препоручљиво јер су велике температуре, земљиште је суво и нема уноса хербицида у оне слојеве у којима треба он да испољи своје дејство", појашњава Александар Мајкић, виши стручни сарадник за огледе у Министарству пољопривреде Српске.

Током вегетације оглед ће пратити стручна лица, а крајем вегетације планирано је организовање манифестације "Дани поља", на којој ће пољопривредни произвођачи имати прилику да хибриде кукуруза виде на једном мјесту и упореде особине које их интересују.