latinica  ћирилица
25/04/2018 |  15:25 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Фоча: Милионска улагања у фочанску болницу; Пут до Тјентишта приоритет

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће у наредном периоду бити обезбијеђено 15 милиона КМ за опремање Универзитетске болнице у Фочи, а да ће Влада Српске сутра одобрити 326.000 КМ за завршетак реконструкције жељезног моста на Дрини.

Предсједник Српске је напоменуо да је 100.000 КМ из његовог кабинета већ уплаћено за градњу новог дјечијег обданишта у Фочи.

Додик је на данашњем састанку са начелником општине Фоча Радисавом Машићем разговарао и о другим инфраструктурним пројектима и улагањима на подручју Фоче, истакавши да је раније са предсједником Србије Александром Вучићем у приоритете за Српску уврстио изградњу пута Фоча-Тјентиште до Чемерна.

"Србија је за те намјене већ уплатила 2,5 милиона евра, остаје да завршимо пројектовање, процедуру око извођача радова и ми ћемо тај пут кренути да правимо и градимо, а он укупно кошта 20 милиона КМ и за нас је то приоритет", рекао је Додик.

Додик је нагласио да Влада Републике Српске велике напоре улаже у изградњу мини хидроцентрала у Фочи, да је до сада уложила у бројне развојне пројекте, попут изградње Студентског дома, нове зграде Богословског факултета, пројекта енергетске ефикасности фочанске болнице и путне инфраструктуре.

"Овдје заиста постоји живост и динамика у раду локалне управе, и успјешан рад власти која са смиреношћу нама намеће приоритете за рјешавање. Ми смо овдје иза себе оставили ријешене готово све проблеме, а раније кад сам долазио било је бројних неријешених проблема. Данас када сам овдје дошао, могу да констатујем да у Фочи нема застоја и да се одвијају сви заједнички послови које смо договорили", рекао је Додик.

Он је додао да га радује чињеница да је у Фочи отворен текстилни погон који запошљава шездесетак радника и најавио могућност производње дијелова намјештаја за "Икеу".

"То је за сада идеја. Вјерујемо да овдје постоје сви ресурси да се то уради", рекао је Додик.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да је уз помоћ и разумијевање предсједника Додика и Владе Републике Српске Фоча посљедњих година направила велике искораке и реализовала бројне капиталне пројекте.

Он је истакао да је подршка стигла и овај пут за бројне инвестиције у Фочи.

"Завршићемо и другу фазу водовода, пројекте у болници и на овдашњим факултетима, а уз помоћ средстава које је предсједник Српске већ уплатио за обданиште и уз наша кредитна средства, ми смо у фази израде пројекта који би требало да буде готов до краја овог мјесеца, након чега слиједи тендер за избор извођача радова и онда озваничење градње", навео је Машић.