latinica  ћирилица
25/04/2018 |  14:05 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Шаровић: Економија кључ за даљи напредак БиХ ка ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић изјавио је данас у Сарајеву да би економија требало да буде приоритет свих приоритета како би БиХ напредовала и приближила се ЕУ.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

Учествујући у једном од панела Сарајево бизнис форума Шаровић је оцијенио да је регионално повезивање нешто што може повећати конкурентност БиХ, али и осталих земаља региона.

"Снажно се залажем за регионално повезивање у оквиру Цефта и изван ње. Мислим да је то приоритет и интерес БиХ", рекао је Шаровић.

Он је оцијенио да је Цефта и даље за БиХ најбољи оквир регионалног тржишта, али да јој треба дати нову снагу.

"Требало би јој поред трговине дати још нешто како би можда умјесто слободне трговине имали и заједничко тржиште. Мислим да су регион и Цефта слободни да направе нове кораке што ће да помогне основном циљу - приближавању региона односно БиХ ЕУ", навео је Шаровић.

Према његовим ријечима, фокус БиХ и даље би требало да остане на придруживању ЕУ, иако је сада на европском путу на зачељу међу земљама региона.

"Видимо да је БиХ у групи са Косметом, испред нас су Македонија и Албанија, док су Србија и Црна Гора на врху када је у питању напредак ка ЕУ", истакао је Шаровић.

Он је подсјетио да је БиХ у посљедње три године провела опсежне реформе када је у питању фискална консолидација, односно обезбјеђивање стабилног макроекономског окружења, али и структурне реформе у области радног законодавства, јавне управе, политике запошљавања у јавном сектору, реструктурирање јавних предузећа и у другим областима.

"Реформе су помогле да се јавни дуг БиХ смањи за готово 400 милиона евра, уз евидентан пораст пореских прихода, стабилизацију буџета на нивоу БиХ и ентитета те уз задржавање раста од неких три одсто", нагласио је Шаровић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ сматра да је за реформе и даљи напредак БиХ кључна покретачка снага перспектива скорог уласка у ЕУ.

"А да би та перспектива била жива, да би имала шансу, мислим да би БиХ требало да настави путевима реформе и да тежи што јачем регионалном увезивању", поручио је Шаровић.

Он је нагласио важност развоја инфраструктуре за конкурентност, напредак и инвестиције.

"Сматрам да је регион инфраструктурно неповезан и да заостаје", рекао је Шаровић и додао да би шансе за економију биле много веће кад би питање инфраструктуре добило на значају.

Према његовим ријечима, још једна од кључних ствари за БиХ јесте стабилност - стабилност институција, политичка стабилност и предвидивост пословања у БиХ на дуге стазе.

"То је можда за нас много важније него за друге земље у региону, али да би се то десило, земља и они који је воде морају да мијењају своје кључне приоритете", истакао је Шаровић и закључио да економија треба да буде приоритет приоритета у БиХ.

Он је позвао инвеститоре да улажу у БиХ јер, како је рекао, за свој новац могу да постигну много, односно да остваре профит и плате најнижи порез.