latinica  ћирилица
25/04/2018 |  13:05 | Аутор: СРНА

Током љета могући нови инфраструктурни пројекти

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић најавио је данас да би, уколико Скупштина града до краја маја усвоји приједлог ребаланса буџета, током љета могли бити започети нови инфраструктурни пројекти у свим дијеловима града.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић је навео да би били покренути инфраструктурни пројекти на изградњи вртића, кружних раскрсница, саобраћајница, трим-стаза, као и они који се односе на комунална питања.

Након завршетка 22. сједнице градског парламента, Радојичић је рекао новинарима да сви заинтересовани у наредним данима имају прилику да изнесу мишљење о Нацрту ребаланса градског буџета, чији је оквир повећан за 10,8 милиона КМ у односу на почетни буџет.

Он је навео да очекује да јавност реагује својим коментарима и на јуче усвојени Нацрт стратегије културе, напомињући да је та стратегија предуслов за апликацију Бањалуке за Европску пријестоницу културе.

"Тим који смо формирали прошле године сада може даље да ради и да до јесени припреми веома обиман образац кандидатуре за Брисел. Мислим да су млади људи који су ово радили, то урадили иновативно, интересантно, те да има пуно свјежих приједлога у стратегија", закључио је Радојичић.

Одборници су на сједници донијели одлуку да се распише конкурс за попуну упражњеног мјеста директора Јавне установе Раднички универзитет Бањалука и именује комисија за спровођење поступка избора директора те установе.

Радојичић је рекао да се уз расписивање конкурса за избор новог директора Радничког универзитета истовремено ради на трансформацији те установе, која би требало да постане нека врста центра за преквалификације и доквалификације.

Он је навео да је постојећи концепт превазиђен.

"Није спорно да одржавају додатне курсеве, али оно што се појавило као ургентно јесте да на тржишту радне снаге све више недостаје одређених профила. Приватне компаније нису у стању нити би требало да се баве школовањем, а неко други би требало да повеже сектор привреде, школство и тржиште радне снаге", рекао је Радојичић.

Он је истакао да постоји објективна потреба да се формира центар за преквалификацију и доквалификацију који би се бавио додатним програмима за сва занимања која су дефицитарна.

У наставку сједнице, донесена су и рјешења о именовању чланова школских одбора из реда представника локалне заједнице у основним и средњим школама, и то у основним школама "Алекса Шантић", "Бранислав Нушић", "Георги Стојков Раковски", "Ђура Јакшић", "Јова Јовановић Змај", "Јован Дучић", "Милутин Бојић", "Свети Сава", "Станко Ракита", те Гимназији, Електротехничкој школи "Никола Тесла", Медицинској, Пољопривредној и Угоститељско-трговинско-туристичкој школи, као и Центру "Заштити ме".

Донесена је и одлука да се распише конкурс за избор и именовање чланова школских одбора из реда представника локалне заједнице, у основним и средњим школама на подручју града у којима није извршен избор.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић рекао је да постоји један број школских одбора који није био биран, јер није било пријављених на конкурсе.

"Имамо и неколико оних који нису данас добили потребну већину", навео је Талић и позвао грађане да се пријаве на предстојеће конкурсе за школске одборе.