latinica  ћирилица
25/04/2018 |  11:52 | Аутор: СРНА

Сарајевски политичари хистеријом реагују на истине које је изрекла Матвијенкова

Аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да Американци, сарајевски политички кругови и многи други хистеријом реагују на истину, јер их боле чињнице које је изрекла предсједник Савјета Федерације Горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко током боравка у Сарајеву.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

"Јасно је за ОХР да је то једна врста неоколонијалног механизма, каквом у модерном свету не би требало да буде места и време је да буде укинут. Али, када неко има огромне плате и привилегије, њему се не губи све то", рекао је Анеђелковић за Срну, коментаришући реакције појединих бошњачких политичара, ОХР-а и Амбасаде САД у БиХ на изјаве Матвијенкове да је Дејтонски споразум "алфа и омега" будућности БиХ и да Русија не види никакав разлог за промјену Дејтона, поговото ако неко споља на томе инсистира и да је вријеме да ОХР оде из БиХ, да престане протекторат, јер то понижава њене грађане, који треба да сами одлучују о судбини своје земље.

Он је нагласио да је јасно да Америка злоупотеребљава Дејтон, али не жели то да чује.

"Јасно је да сарајевски кругови и даље поткопавају опстанак БиХ као демократске заједнице три народа и два ентитета и покушавају ратнохушкачким методама да наметну оно за шта су и ратовали и због чега су изазвали рат у БиХ. Али, сигурно то неће да прихвате да се јавно каже", навео је он.

Анђелковић је истакао да се због свега тога напада Матвијенкова, али да ће, прије или касније, оно што је она рекла постати дио историје.

"Лаж не може да преовлада, ако у првом моменту истина не буде уништена. Није уништена, тако да све што је Матвијенкова рекла једног дана ће бити део историјских уџбеника и сви ће читати и учити о томе какве је злоупотрбе учинио ОХР и шта је Америка урадила у БиХ и какву је несрећу изазвала", нагласио је он.

Анђелковић је оцијено да "онога, ко свој систем гради на лажима, неистинама, преварама и уцјенама, јако боли када неко то докаже и покаже, када је неко довољно снажан да може да истраје у контрирању тој врсти преваре".

"У БиХ имамо баш то. Западне силе су изазвале рат, њихови пулени у Сарајеву су покушали да наметну хегемонију Србима, да их сведу на ниво националне мањине, а ако је могуће и да их етнички очисте", каже Анђелковић.

Када све то нису успјели, подсјетио је он, морали су да прихвате Дејтонски споразум, али чим су га прихватили одмах су почели да га поткопавају.

"У томе велику улогу има ОХР, једна врста окупационе управе, која има за циљ да наметне оно што је Сарајево хтело за време рата у мирнодопским условима", оцијенио је Анђелковић.

Срби су се, каже он, томе супротставили уз подршку и помоћ Русије и спријечили су нестанак Републике Српске, иако су изгубили неке ингеренције.

"Сарајево је хтело да Србима наметне и лажи о рату да су били агресори, а заправо су прве жртве у БиХ били Срби. Срби су се бранили да им се не понови 1941. година", констатовао је Анђелковић.

Он је навео да је Матвијенкова, у име Русије и предсједника Русије Владимира Путина, посјетила БиХ и рекла истину.