latinica  ћирилица
25/04/2018 |  10:46 | Аутор: СРНА

Караматић: Бошњаци праве беговат, а Срби и Хрвати да им буду слуге

Хрватски делегат у Дому народа БиХ Марио Караматић рекао је да је став његове партије Хрватске сељачке странке да се чим буду расписани избори тражи оживљавање некадашње хрватске републике Херцег-Босне.
Марио Караматић - Фото: klix.ba
Марио КараматићФото: klix.ba

"Позивамо се на међународно правило које јасно каже уколико је једна страна грубо преварена или ошћтећена, као потписник међународног споразума, има право да се врати на почетно стање. Ићи ћемо на Хрватски народни сабор гдје очекујемо подршку свих партија. Након тога бисмо наше ставове упутили премијеру Хрватске и Хрватском сабору како би они покренули то питање", истакао је Караматић.

Он је навео да је немогућност постизања договора у вези са измјенама Изборног закона БиХ један од разлога за ревитализацију Херцег-Босне.

"Уколико не дође до измјена и допуна Изборног закона БиХ, нико у овој земљи, а ни шире у окружењу, нема појма шта ће се догодити. Ниједан народ не жели да живи у нефункционалној држави. Хрватска република Херцег-Босна је функционисала док није самоукинута", рекао је Карамтић.

Он је за "Еуроблиц" навео да су и Хрвати и Срби свјесни да у БиХ не могу ништа да ураде без сагласности сва три народа, али да се бошњачки политичари понашају другачије.

"Бошњачка политика се све вријеме понаша као да је ово искључиво њихово и ми треба да их слушамо. Уколико су вољни сјести са Хрватима и Србима и договорити функционалну земљу, ми смо апсолутно за. Али, они сада праве неки беговат, а ми треба да будемо њихове слуге и вазали. Од тога нема ништа. Имају двије могућности - или ћемо сјести и договорити се или иде свако себи", поручио је Караматић.