latinica  ћирилица
24/04/2018 |  18:59 | Аутор: СРНА

Мајкић: СДС и СДА одговорни за изостанак парламентарног надзора

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић сматра да СДС и СДА директно одговорни што Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ није под парламентарном и цивилном контролом, а посљедице могу да буду тешке.

"Ако је ОБА без контроле парламента онда је под контролом СДА и у то више нико не сумња. Агенција ради шта хоће и то је углавном усмјерено против политичких противника СДА. У овом моменту сигурно је да не прислушкује никога из СДС-а или Савеза за промјене, али нисам сигурна да то важи и за СНСД", рекла је Мајкићева Срни.

Према њеном мишљењу, нико у БиХ не зна према којем принципу ОБА ради, кога прислушкује, да ли све или само безбједносно-интересантне људе.

Она сматра да је очито да ће овакво стање остати до избора, када је ријеч о надзору над радом ОБА.

Према њеним ријечима, БиХ је једна од ријетких земаља у којој у овом моменту ОБА ради без икакве парламентарне и цивилне контроле.

"То траје скоро годину дана, односно од јула 2017. године када је са мјеста предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА, тог важног радног тијела Парламентарне скупштине БиХ, на приједлог СДС-а смијењен СНСД-ов посланик Никола Шпирић који је до тада био предсједавајући Комисије", подсјетила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, након тога тај се проблем покушао ријешити на различите начине, али је сваки био незаконит.

Она је навела да је именован привремени предсједавајући Бариша Чолак из ХДЗ-а, али на период од 60 дана којем је брзо истекао мандат.

"Очито се показало да парламентарној већини, које нема кад је у питању доношење неких одлука које су важне за БиХ, а нису важне за њих, очито одговара да ОБА ради без икакве цивилне контроле, тим прије што Закон о ОБА налаже да предсједавајући овог парламентарног тијела не може бити из позиције, а опозиција оличена у СНСД-у никако им није по вољи. Зато и блокирају избор предсједавајућег, а без предсједавајућег та комисија не може да ради", појаснила је Мајкићева.

Према њеном мишљењу, безбједносна ситуација у БиХ највише је проблематична због оваквог рада ОБА, односно због недостатка надзора од парламента БиХ, али је и цијели безбједносни сектор у тешкој ситуацији.

"Ако знамо да у овом моменту на кључним мјестима у безбједносном сектору немамо именоване директоре полицијских агенција и њихове замјенике, јасно је да ниједна од тих институција не може да ради онако како је то прописано законом", нагласила је Мајкићева.

Она је истакла да поједина именовања зависе од чланова СДС-а који не могу да се договоре.

"СДС не може да се договори унутар своје политичке партије кога да именују. Страшно је што једну личност заступа Мектић, а друге Шаровић", каже Мајкићева.