latinica  ћирилица
24/04/2018 |  16:56 | Аутор: СРНА

Човић: Изетбеговић иступа мимо договора и износи неистине

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да предсједавајући Предсједништва Бакир Изетбеговић иступа потпуно самостално и мимо договора са друга два члана, те изразио бојазан да ће ова институција, функционишући на овај начин, направити више штете него користи.
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba)

"Изненађује да је Изетбеговић посљедњих седам дана, отакао је преузео предсједавање, већ три или четири пута иступио самостално, износећи детаље који немају везе са стварношћу. Неки дан сам, док је трајала сједница Предсједништва, читао шта сам говорио о Исламској заједници, а од тога ниједна ријеч није тачна", рекао је Човић новинарима.

Коментаришући Изетбеговићеве изјаве о данашњем састанку са предсједником руског Савјета Федерације Валентином Матвијенко, он је истакао да су изнесени неутрални ставови.

"Нисмо уопште помињали вријеме рата, већ да различито гледамо на прошлост, али и визију будућности. Захвалили смо се на посјети највишој делегацији земље са којом желимо и даље градити привредне и друге односе. Рекао сам да би другачије говорили и о Сирији и Украјини да смо организованији. Пошто не можемо износити појединачне ставове, износимо неутралне", рекао је Човић.

Он је истакао да се боји да ће Предсједништво БиХ, функционишући на овај начин, направити више штете, него користи.

Коментаришући реаговања из БиХ на почетак градње Пељешког моста, Човић је рекао да се треба оградити од свих изјава и ставова који нису званичи ставови институција.

"Ако /предсједавајући Савјета министара Денис/ Звиздић иступа у име Савјета министара, онда то мора бити став Савјета министара", рекао је Човић.

Он је додао да ће Пељешки мост увелико помоћи БиХ, истичући да не зна шта се жели направити "са оваквом ујдурмом".

"Да ли направити још једног проблематичног сусједа? Мислим да опет правимо штету БиХ. Нама треба изузетан однос са Хрватском, Србијом и Црном Гором, шта год ко о томе мислио. Будућност требамо везати са нашим сусједима, а овакве ствари морамо рјешавати заједнички кроз институције. Морамо се сагласити у свим ставовима", поручио је Човић.