latinica  ћирилица
24/04/2018 |  16:38 ⇒ 25/04/2018 | 11:31 | Аутор: РТРС

Матвијенко у НСРС: Сарадња у свим сферама на високом нивоу

Сарадња Републике Српске и Русије је на високом нивоу у свим сферама, а важна улога у јачању те сарадње припада и парламентарцима.

Ово је поручено са свечане сједнице Народне скупштине, на којој су се обратили предсједница Савјета федерације Валентина Матвијенко и предсједник Српске Милорад Додик.

Ова посјета потврђује чврсту повезаност два народа и добре односе Републике Српске и Русије, поручено је са свечане сједнице.

Нема препрека сарадњи која ће бити све јача на реализацији заједничких пројеката, најавила је Валентина Матвијенко.

Предсједник Српске Милорад Додик још једном је захвалио на руском вету на британску резолуцију у Сребреници, али и на принципијелном инсистирању Русије на поштовању Дејтонског мировног споразума.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српксе, уз ријечи добродошлице, истакао је да ова посјета потврђује чврсту повезаност народа и добре односе и сарадњу Републике Српске и Русије.

Валентина Матвијенко изразила је искрено задовољство што борави на тлу пријатељске и братске Републике Српске. Везе које спајају Српску и Русију су историјске и оне уједињују, поручила је Матвијенко.

Истакла је да састанак са руководством Републике Српске потврђује заједничку тежњу ка даљем развоју сарадње према узајамно корисним економско-трговинским везама.

Она је рекла да су политичке везе и други односи Српске и Русије пријатељски и чврсти, те да се заједнички пројекти развијају напорима обје стране.

"Ти пројекти су врло интензивни и динамични", рекла је Матвијенкова

У томе свему важну улогу има предсједник Републике Милорад Додик, који је, каже, чест гост руског предсједника Владимира Путина.

Додик је истакао да се сарадња са Русијом остварује на високом нивоу у свим сферама, а жеља је да они буду још садржајнији.

Поручио је да Српска изузетно цијени руско ангажовање кроз Савјет за имплементацију мира и што инсистира на поштовању Дејтонског мировног споразума.

Захвалност Русији и за мјере подршке привреди. Сарадња се осликава кроз бројне пројекте.

Матвијенкова је навела да велике руске компаније, попут "Зарубежњефта" и "Гаспрома" озбиљно раде на развоју привреде у Српској.

"Руководство Српске ствара повољну пословну климу у духу наших пријатељских односа", истакла је Матвијенкова.

Предсједник Додик одликовао је Матвијенко орденом Републике Српске на огрлици за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа Српске и Русије, и за немјерљив допринос у борби за физички и духовни опстанак, афирмацију и развој Српске.

У част посјете делегације Савјета Федерације, у Банском двору у Бањалуци приређен је културни програм. Организовао га је градоначелник Игор Радојичић.