latinica  ћирилица
24/04/2018 |  16:02 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Влада субвенционише цијене осигурања у пољопривреди

Да би мотивисали пољопривреднике да осигурају усјеве, Влада Српске субвенционише 50% цијене осигурања. У прошлој години 144 газдинства осигурала су производњу, што је три пута више у односу на претходну годину.
Осигурање усјева - Фото: РТРС
Осигурање усјеваФото: РТРС

Осигурање усјева је симболичан трошак у односу на уложена средства у производњу, каже Бранимир Андрић који на 170 ха производи житарице и индустријско биље.

Због великих улагања не ризикује. Редовно осигура усјеве.

- За један ха репице треба од 900 до 1.400 марака зависно од броја третмана прскања, ђубрења, стања усјева и свега осталог. Тако да осигурање узима малу ставку, а обезбјеђује сигурност и за уложена средства, а очекивану добит осигурава, каже Бранимир Андрић, ратар из Бијељине.

Од када ресорно министарство суфинансира осигурање, Раде Јовичевић, пољопривредни произвођач из Трњака код Бијељине, користи овај подстицај.

Каже, да је то велика помоћ произвођачима. И осигуравајуће куће дају додатне погодности.

- Они нама дају могућност да не морамо платити одмах. Плаћамо само 10% да активирамо полису и да можемо предати ка Министарству пољопривреде, истиче Раде.

До 50 одсто обавезе и ове године ће суфинасирати Влада Српске.

- Када је у питању исплата у 2017. години по том основу исплаћено је 135.776 КМ, а 2016. године 121.190 КМ. План за ову годину је на истом нивоу и у аграрном буџету је за те намјене планирано 100.000 КМ, појаснио је Ацо Мацановић, портпарол Министарства пољопривреде РС.

Пољопривредници се најчешће одлучују за основни вид осигурања: то су град, пожар и удар грома.

- Што се тиче осигурања пшенице, за просјечан принос 4-5 т по ха осигурање је неких 40 марака и ако се узме у обзир субвенција Министарства, мислим да је то јако прихватљиво, наглашава Милан Трнинић, директор Дунав осигурања, Филијала Бијељина.

Допунски ризици су поплава, олуја, прољећни мраз, и они су дупло скупљи.

У осигуравајућој кући планирају да у допунске ризике уврсте и ризик од суше због које посљедњих година пољопривредници трпе велику штету.