latinica  ћирилица
24/04/2018 |  15:53 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Ускоро водовод за пет требињских села

За пет требињских села изградња водовода приводи се крају. Захваљујући раду мјештана и уз подршку Министарства пољопривреде и Града Требиња, техничку воду требало би да добије више од 100 домаћинстава.

Механизација и људство ангажовани су на ископу канала и полагању цијеви на преостала четири километра транспортног цјевовода.

До прошле јесени, положено је око пет километара цијеви. Водовод за села Горње и Доње Врбно, Будоше, Јасен и Запетрину наставак је на већ изграђени водовод за село Дубочане. Заједнички водозахват је на Билећком језеру.

- Ми смо успјели да изградимо и 1,1 километар потисног вода на врло тешком терену. Спојили смо два резервоара од Лактиња до Дубочана, успјели смо да набавимо и пумпу, и да наставимо са примарним водом, прича Обрад Нинковић, предсједник Скупштине удружења корисника воде "Завође".

Вода ће се два пута препумпавати до компензационог базена, одакле ће се гравитационо слати у цјевовод. Пројекат су, властитим радом, појефтинили мјештани. Сваког љета трпе несташицу воде.

Жељко Миљановић из села Горње Врбно наводи да су користили воду са чатрња и да су из Требиња људи довозили у цистернама воду.

- Дуг је љетни период овдје и сушан. Пола године нема воде авода је извор живота, чиме год да се бавите, пољопривредом, сточарством, додаје Жељко.

Техничку воду требало би да добије више од стотину домаћинстава, послије полагања преосталих цијеви главног цјевовода. Вода би до корисника требало да стигне до краја јуна.

- Уз помоћ Министарства и локалне заједнице, обезбјеђена су средства да се направи комплетна секундарна мрежа, истиче Обрад Нинковић.

Двије институције обезбиједиле су 110.000 марака. Умјесто 580.000 по предрачуну, цијели пројекат коштаће око 500.000 марака.