latinica  ћирилица
24/04/2018 |  15:25 ⇒ 18:10 | Аутор: СРНА

Представнички дом о извјештају ЕК на идућој сједници

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ окончао је данашњу хитну сједницу о теми "Привремени извјештај Европске комисије 2018" усвајањем закључка да се извјештај достави Заједничкој комисији за европске интеграције и да ова тачка дневног реда буде прва на наредној сједници овог дома.

Предсједавајући Представничког дома Младен Босић сматра да је расправа о овом извјештају оправдано помјерена за наредну сједницу пошто од сазивања сједнице до њеног одржавања данас није било времена за квалитетну анализу и припрему овако озбиљне тачке. Сматра да парламент овим шаље помало неозбиљну слику заказивањем хитних сједница.

Када је ријеч о оцјенама из извјештаја Европске комисије, Босић је рекао да је тачно да у БиХ већ извјестан период не постоји јасно дефинисана парламентарна већина, што није никаква тајна.

"Савјет министара се, углавном, понаша као мањинска власт, односно усвајају се одлуке од тачке до тачке и прави се парламентарна већина од тачке до тачке", констатовао је Босић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Никола Шпирић сматра да је требало да се предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и остали министри, врате у земљу када је заказана хитна сједница овог дома и расправљају о изазову како убрзати европски пут. Оцијенио је да Представнички дом данас није имао другог излаза него да расправу о овој теми помјери за прву наредну редовну сједницу.

"Данашња сједница Представничког дома је друга посебна која се не одржава. Поставља се питање ко то све плаћа - плаћају грађани БиХ. Упорно упозоравам да је Представнички дом у ентропији и заправо нема никакву улогу што се тиче институција БиХ", рекао је Шпирић.

"БиХ опсједају мигранти од Кладуше, Цазина, Бихаћа до Бањалуке, Сарајева, Трнова и Херцеговине, они су у парковима, као да стратегију прави министар безбједности који је изван БиХ. Када ће се министри посветити својој земљи и престати да обмањују јавност у БиХ", рекао је Шпирић.

Он је нагласио да је срамота да се двије хитне сједнице Представничког дома не одржавају када свака од њих кошта близу 100.000 КМ.

"То је пуна неодговорност према грађанима БиХ и говори о томе да остатак коалиције, која је уз помоћ странаца `склепана` након прошлих избора, у распаду. Бојим се да БиХ наспрам неусвајања измјена Изборног закона у складу са препорукама Уставног суда улази у велику кризу", рекао је Шпирић.

Он је упозорио да је оно што је наведено у извјештају Европске комисије резултат заједничког рада институција БиХ и међународне заједнице, односно Делагације ЕУ.

"Не могу они у своје земље слати извјештаје у којим кажу да нема напретка. Писано кажу да нема, а усмено говоре о напретку БиХ и свако правда своје радно мјесто", додао је Шпирић.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић изјавила је да нико не спори да је извјештај Европске комисије о напретку БиХ важна тема, због чега су посланици из Републике Српске сматрали да данашњу сједницу треба прописно обавити.

"Видимо да тако важној сједници присуствује само трећина министара Савјета министара што показује однос извршне власти према парламенту и према теми која је била на дневном реду", рекла је Мајкићева.

Она је напоменула да су посланици радни материјал, о којем је требало данас да расправљају, добили непосредно пред почетак сједнице.

"За такву тему се озбиљно припрема, нарочито са аспекта који су то наредни кораци које је неопходно урадити да би наредни извјештај Европске комисије за БиХ био бољи", додала је Мајкићева.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић истакао је да се није водио политичким разлозима када је предложио да се расправа о том извјештају не одржи данас, већ потребом да парламент обави што квалитетнију расправу како би се убрзао европски пут БиХ.

Према његовим ријечима, није било потребе да Представнички дом беспотребно троши вријеме на расправу о тачки дневног реда за коју треба обавити озбиљну припрему и обезбиједити присуство Савјета министара.

Као један од потписника захтјева за одржавање хитне сједнице Садик Ахметовић из Независног блока остао је при ставу да је расправу о извјештају Европске комисије требало обавити данас.

"Ми сматрамо да је ово озбиљно и хитно питање за БиХ с обзиром на тезе које су изнесене у ванредном извјештају", изјавио је Ахметовић .

Мирсад Ђонлагић из СББ-а рекао је да одгађање расправе о извјештају није добро и да је Представнички дом требало да изнесе своје ставове о којима би упознали Савјет министара и Предсједништво БиХ.

Саша Магазиновић из СДП-а БиХ изразио је жаљење што на сједницу нису дошли хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић и предсједавајући Савјета министара Денис Звидзић, наводећи да су они дали највише неиспуњених обећања када је ријеч о путу БиХ ка ЕУ.