latinica  ћирилица
24/04/2018 |  15:11 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Почела истрага о одговорности припадника РОСУ у случају "Ђурић"

Полицијски инспекторат самопроглашеног Косова и Метохије покренуо је званичну истрагу ради утврђивања кривичне одговорности полицајаца и употребе прекомјерне силе у акцији Специјалне јединице РОСУ приликом недавног хапшења и депортације директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића, речено је у косовској полицији.
Хапшење Марка Ђурића на Косову - Фото: ТАНЈУГ
Хапшење Марка Ђурића на КосовуФото: ТАНЈУГ

Истрагу је, како наводе, покренуо полицијски инспекторат на захтјев замјеника министра унутрашњих послова у оставци Милана Радојевића.

Из полиције наводе да је Милан Радојевић у својству замјеника министра унутрашњих послова поднио званичну пријаву - захтјев за покретање истраге и утврђивање кривичне одговорности припадника РОСУ јединице који су учествовали у акцији која је спроведена приликом упада у Митровички двор у Звечану 26. марта.

"Полицијски инспекторат почео је провјеру навода замјеника министра унутрашњих послова тако што је почело саслушање и преглед документације у вези са акцијом КПС-РОСУ јединице", истичу из полиције.

Игор Симић из Српске листе задужен за сарадњу с медијима рекао је за Срну да је и Српска листа 29. марта поднијела захтјев полицијском инспекторату КПС-а да спроведе истрагу о бруталном нападу на Ђурића и легалне и легитимне представнике Срба и представнике медија у Косовској Митровици, гдје је требало да буде одржан састанак у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

"У захтеву смо доставили комплетну документацију, укључујући и видео-записе са лица места", рекао је Симић и додао да се захтјев односи и на она лица која су издала наредбу о спровођењу противправне акције у сјеверној Косовској Митровици.

Он додаје да до данас нико од надлежних није контактирао лица која су претучена и над којима су се припападници РОСУ јединице иживљавали, што потврђује сумњу да не постоји искрена жеља да се одговорни казне.

У акцији КПС-РОСУ јединице учествовало је двадесетак специјалаца који су приликом упада на сједницу представника десет српских општина са Косова и Метохије, користећи сузавце и шок-бомбе насилно из сале извукли Марка Ђурића, а потом су се над њим иживљавали приликом пребацивања до Приштине и даље до административног прелаза Мердаре.

У истој акцији тешке повреде задобио је министар пољопривреде у привременој Влади Косова Ненад Рикало, а лакше је повријеђно више лица, укључујући и градоначелника општине Лепосавић Зорана Тодића.