latinica  ћирилица
24/04/2018 |  13:48 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Вучић: Споразум са Приштином највећа препрека на европском путу

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је послије састанка са премијером Белгије Шарлом Мишелом у Београду да је споразум са Приштином о нормализацији односа највећа препрека на европском путу Србије.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је рекао да је ово питање веома тешко, али да је Србија спремна за компромисно рјешење и разговор о болним рјешењима, као и да компромис морају да направе обје стране, а не само једна.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре захвалио Мишелу што сматра да регион и Србија треба да буду у врху приоритета ЕУ.

Предсједник Србије је навео да је са премијером Белгије разговарао јуче и данас и да су ти разговори трајали укупно више од пет часова.

"Ти разговори су били веома важни за Србију, много тога сам чуо, научио и сагледавали смо односе у региону, али прије свега пут Србије ка ЕУ. Анализирали смо ствари из различитих углова, а изнесени су нови приједлози који би могли да буду интересантни", истакао је Вучић.

Он је изразио захвалност премијеру Белгије "јер је, за разлику од многих других, слушао шта су то проблеми Србије и шта сматра да је реално и могуће урадити у будућности".

Мишел је нагласио да су данашњи и синоћни разговори били садржајни и плодни и представљали прилику да се размотри питање како унаприједити економску сарадњу и наставити добру полицијску сарадњу.

Белгијски премијер је оцијенио да је Србија кључни чинилац у региону и важна за будућност ЕУ.

"Сматрам да је Европа велика раскрсница и да мора да се развије унутрашња и спољашна безбједност и спадам међу европске лидере који стратешку позицију овог региона стављају у врх приоритета", рекао је Мишел.

Он је додао да је у рјешавању питања Косова и Метохије веома важно да се све стране суштински разумију и истакао да је јуче и данас чуо све аргументе Србије како би што боље могао да разумије размишљања и мотиве Београда.

"Разговарали смо са пуно повјерења и искрености јер је у седмицама и мјесецима који долазе то важно у програму ЕУ. Има много процеса који могу да се искористе у наредним седмицама и мјесецима како би се остварио корак напријед. Потребна је политичка одговорност да би се све ријешило", поручио је Мишел у обраћању.