latinica  ћирилица
24/04/2018 |  13:18 | Аутор: СРНА

Шпирић: Нико нема разлога да се боји иницијативе предсједника Додика

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је данас да, уколико је све у БиХ легално по питању контроле наоружања, нико нема разлога да се плаши приједлога предсједника Републике Српске Милорада Додика о формирању заједничке парламентарне комисије која ће испитати шта је од наоружања произведеног у БиХ намијењено за извоз, а шта за потребе Оружаних снага БиХ.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

"Волио бих да постоји контрола наоружања, с обзиром на велики заостатак оружја након рата и на развој намјенске индустрије. Заправо, ако је све легално, нико нема разлога да се плаши приједлога предсједника Додика да се формира заједничка парламентарна комисија. Док постоји одбојност да се формира комисија, постоји и сумња", рекао је Шпирић новинарима у Сарајеву.

Посланик СНСД-а истиче да је пожељно у свакој земљи да се развија намјенска индустрија, али уз услов да све буде под строгом контролом.

"Бојим се да наоружање из БиХ, а различити новински текстови на то указују, завршава у рукама терориста. Да ли легално или илегално, не знам. То би, у сваком случају, требало испитати", поручио је Шпирић.

Посланик СДП-а у Представничком дом Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић сматра да питање контроле наоружања и намјенске индустрије треба поставити ресорним ентитетским министарствима и Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Посланик Независног блока Садик Ахметовић је, одговарајући на питање о контроли наоружања и раду намјенске индустрије, рекао да БиХ има Закон о оружју и да "ако нешто не ваља, треба га мијењати".

Посланик СББ-а Мирсад Ђонлагић је одговорајући на питање о контроли производње и извоза наоружања рекао да је "доста звецкања оружјем". "Немам података о контроли оружја, то имају надлежне комисије", додао је Ђонлагић.

Питање контроле и извоза наоружања избило је у први план након ратнохушкачких изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића од 16. априла у Ахмићима у вези са производњом наоружања у фабрикама намјенске индустрије на територији Федерације БиХ.