latinica  ћирилица
24/04/2018 |  13:10 | Аутор: СРНА

Комић: Искористити могућности научноистраживачког рада

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је данас у Бањалуци да је потребно заједничким снагама друштва и академске заједнице ставити у функцију капацитете научноистраживачког рада који нису на најбољи начин искориштени.
Састанак министра Јасмина Комића и Радослава Гајанина - Фото: СРНА
Састанак министра Јасмина Комића и Радослава ГајанинаФото: СРНА

Комић је оцијенио као веома добру сарадњу ресорног министарства са Универзитетом у Бањалуци, те истакао да се стално ради на њеном побољшању у виду подршке за пројекте, издавања публикација, али и стварања законских рјешења која треба да обезбиједе развој научноистраживачког рада на најбољи начин.

"То се односи на критеријуме за избор у звања, које треба пооштрити, те подизање квалитета ефикасности научноистраживачког рада. Осим тога, потребно је водити рачуна и о сталном подмлађивању научнонаставног кадра, те свим облицима помоћи како би дошло и до комерцијализације знања", рекао је Комић прије почетка састанка са ректором Универзитета у Бањалуци Радославом Гајанином.

Комић је навео да је састанак прилика да се разговара и о формирању "спин-офис" и "спин-аут" компанија, које су директна веза Универзитета и пословног сектора, те јачању сарадње на формирању иновативних кластера.

"Научноистраживачки рад се одражава на све сегменте друштва, а посебно на пословни сектор и подизање нивоа његове конкурентности, те стварање бољих развојних могућности", нагласио је Комић.

Према његовим ријечима, Министарство је предвидјело подизање квалитета изврсности у научноистраживачком раду на много виши ниво, те пружање свих врста помоћи, међу којима је финансијска, која треба да буде много већа како би наставници и сарадници на Универзитету били стимулисани за још бољи рад.

Гајанин је напоменуо да је Универзитет донио Стратегију развоја Универзитета за период 2017-2025. године, усаглашену са Стратегијом научног, истраживачког и технолошког развоја Републике Српске, коју је усвојило ресорно министарство.

"Готово кроз све стратешке циљеве Универзитета у Бањалуци провлачи се научноистраживачки рад, технолошки развој, као и трансфер знања, односно трансфер технологија, а нарочито сарадња са привредом", истакао је Гајанин.

Он је захвалио ресорном министарству на подршци у реализацији одређених научноистраживачких пројеката, као и радова, те њиховој публикацији.