latinica  ћирилица
24/04/2018 |  11:51 ⇒ 11:54 | Аутор: СРНА

Све више руских милијардера, упркос западним санкцијама

Упркос западним санкцијама, број руских милијардера се повећава, као и укупна сума њиховог богатства, наводи "Форбс".
Владимир Лисина - Фото: jutarnji.hr
Владимир ЛисинаФото: jutarnji.hr

Укупно богатство 200 најуспјешнијих руских бизнисмена током посљедњих 12 мјесеци увећано је за 25 милијарди долара и достигло је 485 милијарди.

Истовремено, број милијардера повећан је са 96 на 106.

Минимална имовина за улазак на ранг-листу милијардера повећана је са 12,4 милијарде на 12,5 милијарди долара.

Најбогатији Рус је Владимир Лисин /61/, предсједник Управног одбора и већински власник жељезаре НЛМК, који посједује 19,1 милијарду долара.

Лисин није само бизнисмен, већ и водећи стручњак за металуршке процесе. Изумио је велики патената и објавио бројне академске радове и чланке. Такође, велики је љубитељ стрељаштва. Посједује имање у Шкотској и редовно тамо одлази у лов.

На другом мјесту "Форбсове" листе најбогатијих Руса је Алексеј Мордашов /52/, предсједник Управног одбора и генерални директор компаније "Северстаљ". Његово богатство процијењено је на 18,7 милијарди долара.

Мордашов је, како се наводи, сам стекао богатство. Осим "Северстаља", власник је 23 одсто дионица њемачке компаније ТУИ, једне од највећих туристичких агенција на свијету.

Такође, посједује дионице у глобалној компанији за машиноградњу "Силовије машини".

На трећем мјесту најбогатијих Руса је Леонид Михељсон /62/, предсједник Управног одбора руске гасне компаније "Новатек" и власник 48 одсто дионица нафтно-хемијске фирме "Сибур". Његово богатство процијењено је на 18 милијарди долара, преноси "Руска ријеч".