latinica  ћирилица
24/04/2018 |  11:11 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Милић: Дистрикту Брчко је потребна јасно дефинисана политика привредног развоја

Кроз различите видове субвенција и подстицаја из Буџета дистрикта Брчко, за привреду се годишње издваја више десетина милиона марака. Без обзира на финансијске субвенције, због јасно недефинисане привредне политике не виде се конкретни ефекти.

Ермин Џиндић, један је од брчанских привредника, који користи подстицајне мјере, али истиче, ни оне нису свима на исти начин доступне. Привредници у Дистрикту за нове запослене имају субвенције за порезе и доприносе, а послодавац даје плату. Међутим, и ту су проблеми.

"Испада да је практичније да запослите човјека на двије године и отпустите га. Да будем директан, онда примите нове људе, не скидате никог са бироа, јер то је замјена један за један. Док они који то раде, не добијају никакву стимулацију на то", каже привредник Ермин Џиднић.

У Привредној комори дистрикта Брчко наводе да није риједак ни случај да појединци из јавних институција заобилазе правила игре.

"Појединци узимају себи за право да раде посао, који није у њиховој надлежности, односно, баве се послом за који нису ни стручни ни компетентни. Тај посао припада неком сасвим другом, ако је ријеч о привреди, Привредној комори или Одјељењу за привреду", истакао је предсједник Привредне коморе дистрикта Брчко Јеленко Илић.

Градоначелник дистрикта Брчко Синиша Милић наводи да у Брчком мора постојати јасно дефинисана политика привредног развоја, као и систем одговорности.

"Оно што је најважније за нас у овом тренутку јесте да је примјетан појачан интерес за простор дистрикта Брчко. Да ли су то позитивни ефекти, прошле године одржаног, економског форума или не, у овом тренутку је мање важно. Битно је да када дођу ти инвеститори покажемо јединствен наступ и у самом старту покажемо да смо озбиљна средина", рекао је Милић.

За подстицаје у привреди у 2018. години издвојено је 8,3 милиона марака. 1,2 милиона је за субвенције каматних стопа привредних кредита, 500 хиљада марака за пројекте самозапошљавања и пилот пројекат од 100 хиљада марака - субвенције цијене закупнине пословног простора у висини доприноса за запослена лица.