latinica  ћирилица
24/04/2018 |  10:16 ⇒ 19:18 | Аутор: Б92

Надал престигао Ђоковића, Федерер и даље (не)достижан

Рафаел Надал, први тенисер свијета, освојио је прошле недеље своју 11. титулу на Мастерсу у Монте Карлу, односно рекордни 31. турнир из Серије 1.000.
Рафаел Надал - Фото: Getty Images
Рафаел НадалФото: Getty Images

Надал би већ до краја сезоне на шљаци, уколико настави да игра у истом ритму, могао додатно да се примакне Федереру – уколико тријумфује на Мастерсима у Мадриду и Риму, односно на другом Слему сезоне Ролан Гаросу.

'Бик са Маљорке' тако је срушио рекорд Новака Ђоковића који има једну Мастерс титулу мање, али се и изједначио са Србином по броју 'великих' трофеја у каријери.

Рафа поред 31 Мастерса има и 16 Гренд Слем титула, а Новак четири ГС трофеја мање, али и пет Завршних Мастерса.

"Инстинкт ми говори да неће бити овако заувијек, зато се и трудим да максимално уживам, да играм страствено, потпуно усресређен и концентрисан... Са пуно љубави према спорту. Знам да ће крај доћи за мање од деценије. Није то нешто о чему бринем, али је исто тако стварност коју морам да прихватим. Трудим се да уживам у сваком дану и да тенис играм с осмијехом", рекао је Надал.

На првом мјесту вјечне листе и даље је неприкосновен Роџер Федерер са 53 велике титуле – 20 Гренд Слемова, 27 Мастерса и шест Завршних Мастерса.

Првих пет комплетирају Пит Сампрас са 30 трофеја и Андре Агаси, још један легендарни Американац, са 26, док данашњу еру представља још Шкот Енди Мари са 18 таквих титула.

Такође, Шпанац се изједначио са нашим асем по просечној успешности јер сада обојица имају просјек освајања трофеја на 3,5 турнира, док је код Швајцарца он 4,1.