latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:54 ⇒ 24/04/2018 | 08:05 | Аутор: РТРС

Матвијенко: Русија је гарант Дејтона и залаже се за укидање ОХР-а!

Предсједница Савјета федерације Горњег дома парламента Русије, Валентина Ивановна Матвијенко, поручила је у Сарајеву да је Дејтонски споразум "алфа и омега" функционисања БиХ и не види потребу за његовим преуређењем.

Позвала је на затварање ОХР-а, а затим отишла у Источно Сарајево да положи вијенац на споменик руском дипломати Виталију Чуркину. Руска делегације сутра стиже у Бањалуку на разговоре са званичницима Републике Српске, а обратиће се и посланицима Народне скупштине.

Не памти се када је у Парламентарној скупштини БиХ неко отворено позвао на затварење ОХР-а, казавши да је то протекторат који кочи БиХ.

Рекла је то трећа особа по значају у Русији, Валетина Ивановна Матвијенко и приде захвалила БиХ што се није придружила нелегитимним и рестриктивним санкцијама ЕУ према Русији.
 
- Русија не види неопходност за преуређење Дејтона још више да се то иницира са стране. Залажемо се за затварње ОХР-а јер присуство странаца понижава народе БиХ , који би требало да се врате искључивом праву да сами владају судбином своје земље - истакла је Матвијенко.

Бираним ријечима Матвијенко је поручила да је Руска Федерација за пуну сарадњу у свим областима са два ентитета, три конститутивна народа и БиХ у цјелини. У тренутку када је говорила о потреби реструктурирања правосудних институција на нивоу БиХ, делегат из бошњачког народа Халид Гењац напустио је сједницу.
 
- Сматрамо да је презрела потреба за реформисање правосудних инститруција у БиХ, Уставног суда БиХ, Суда и Тужилаштва БиХ - рекла је Матвијенко.

Руска "челична леди", како је зову медији, рекла је да не разумије потребу да се БиХ ставља пред избор: ЕУ или Русија. Истакла је да је Русија за мир и стабилност на Балкану, који је до сада нарушен пријемом Црне Горе у НАТО, а то се сада покушава и са Македонијом.
 
- Зашто се врши притисак на БиХ да изабере ЕУ или Русију. То није добро - каже Матвијенко.

Да ли вођен потезом свог страначког колеге Халида Гењца који је напустио сједницу током говора Валентине Матвијенко, тек први замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић није био на завршном пресу са гошћом из Русије, гдје је предсједавјући Дома захвалио на подршци Русије за очување ДМС.

- Ми дугујемо захвалност на принципјелној политици очувања ДМС и њених ставова у ПИК-уи и СБ УН-а - истакао је Огњен Тадић предсједавајући Дома народа.

У Сарајеву су већ изразили чуђење што се угледна гошћа из Русије није обратила и у Федералном парламенту, а сутра ће то учинити у Народној скупштини Српске. Спекулише се да је то и хтјела не би ли се у кратком времену могла сазвати сједница федералног Дома народа због кризе закоподавне власти у том ентитету.

Ипак, Валентина Матвијенко положила је вијенац испред Вјечне ватре у Сарајеву.

Руска делегација потом је прешла у Источно Сарајево гдје су положили вијенце на споменик руском дипломати Виталију Чуркину. Боравак руских званичника прате јаке мјере обезбјеђења, на сваком кораку су припадници полиције Српске, саобраћај је обустављен на оним дионицама којима се креће руска делегација.