latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:24 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Од новембра са бањалучког аеродрома "Рајан ером" до Белгије и Њемачке

Након бројних најава и великих нагађања коначно је познато – са бањалучког аеродрома летјеће авиони "Рајан ер".

Један од најпупуларнијих и најуспјешнијих нискотарифних авио-превозника ову је информацију објавио на својој службеној страници. Од јесени, авиони ће из Бањалуке летјети за Брисел и Меминген.

Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић раније је рекла да је све договорено, али да нема право у име Владе да то саопшти, док то не потврди компанија.

- Мислим да ће она то урадити сљедеће седмице. Очекујем да ће бити познато за неколико дана - истакла је Цвијановићева.

Три дана након премијеркине најаве, коначно је познато. Са бањалучког аеродрома летјеће авиони ирског "Рајан ер-а".

"Рајан ер", европски авио-превозник број један, данас објављује своје прве летове из БиХ са двије нове руте, из Бањалуке ка Бриселу и Мемингену. Обје руте биће отворене два пута седмично од новембра, као дио распореда за зиму 2018.

Први авион ирског Рајанера полетјеће за Брисел и то 29. октобра. Дан послије летјеће и онај за Менингем. Уколико већ сада покушате реализовати своју катру, она ће за оба правца у једном смјеру коштати 20 евра.

Оваква понуда је умањена и важи до сриједе у поноћ. Већ након тога, авио-превозник објавиће пуне цијене летова. БиХ тако је постала 37. земља, коју са више од 400 авиона, готово 13.000 запослених и око двије хиљаде летова дневно повезује "Рајан ер", један од највећих, али и најуспјешнијих нискотарифних авио-превозника.

Ову вијест, ресорни министар и директор бањалучког аеродрома, који је нагласио подршку владе, уз шампањац су подијелили са медијима.

- Ти аеродроми за нас могу бити изузетно значајни. Преко тих аеродрома имамо могућност конекције са више од 90 дестинација у разним европским градовима - рекао је Душко Ковачевић директор Аеродрома Бањалука.

Неђо Трнинић министар саобраћаја и веза Републике Српске истиче да није било специјалних услова осим једног.

"Да се обезбједи могућност налета из другог правца, то је како дефинишу у Контроли лета правац 35. Прошли мјесец сам био у Мостару у сједишту Контроле, речено ми је да постоји таква могућност - објаснио је Трнинић.

Детаљи уговора са Ирцима још су тајна, па тако није познато јесу ли тражили субвенције. Ипак, преговори за нове дестинације се настављају, а иако ће "Рајан ер" имати приоритет, бањалучки Аеродром неће остати затворен за друге компаније.

"Све дестинације које су интересантне нашим грађанима и привредницима ће бити анализиране, и те компаније ће видјети имају ли интерес или не - каже Трнинић.

Ковачевић истиче да је "Рајанер" ушао са великом амбицијом на наш аеродром и увјерен је да ће са ове двије дестинације већ сљедеће године ићи на четири.

Иако често хваљена због успјешног пословања и ниских цијена, ову компанију критикују синдикати због односа према запосленима, скривених такси и додатних наплата за путнике. Урпкос свему, према интерном истраживању у прва три мјесеца ове године чак 92 одсто путника задовољно је услугама.