latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:12 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Станари- За капиталне инвестиције у наредне три године 20 милиона КМ

Иако најмлађа општина у Српској, Станари нимало не заостају по инвестицијама. Новој општини много тога недостаје, па у наредне три године планирају да у капиталне инвестиције уложе скоро 20 милиона марака.
Општина Станари - Фото: РТРС
Општина СтанариФото: РТРС

Водовод и канализација, асфалтирање путева, опремање административног центра, само су неки од капиталних пројеката општине Станари.

- Ту је индустријска зона, термоелектрана, започели смо и завршићемо дио обданишта, започећемо такође у овој години да градимо једну модерну спортску дворану, прича Душан Панић, начелник општине Станари..

Да се гради инфраструктура и да се улаже примјећују и грађани. Дају подршку и радују се новим пројектима.

Надлежни наводе да је у претходном периоду изграђено више путева, мостова и расвјете него у цијелој добојској регији.

Не бјеже од тога да може боље, а веће критике не стижу им ни од опозиције.

Опозиција, међутим, сматра да је најважније завршити водовод. Пројекат је вриједан око шест милиона.

- Мислим да ту треба заиста да усмјеримо већу количину средстава и да покушамо то што прије да завршимо, каже Драгомир Видовић, одборник у СО Станари.

Начелник Панић истиче да се геолошко истраживање и бунареви приводе крају и да се иде у пројекат мреже, односно грађевински дио.

Дио буџета усмјерен је на социјална давања и подстицаје за самозапошљавање. Циљ је, кажу, да се задржи становништво.

- Још нисмо добили одређене привредне субјекте, осим ЕФТ-а. Притисак је људи да се запосле, покушавамо не да дијелимо социјалну помоћ већ да изнађемо начин да се млади људи запосле, наглашава Остоја Стевановић, предсједник СО Станари.

Из буџета од девет милиона марака ове године за капитална улагања биће издвојено око четири милиона, што је тек почетак трогодишњег инвестиционог циклуса у Станарима вриједног 20 милиона.

Осим из буџета пројекти ће бити финансирани из кредита, фондова и институција Српске.