latinica  ћирилица
23/04/2018 |  17:05 ⇒ 17:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Одобрен нацрт Декларације за самит у Софији

Амбасадори свих 28 чланица ЕУ, укључујући и Шпанију, одобрили су нацрт декларације која би требало да буде прихваћена на самиту ЕУ - западни Балкан у Софији, сазнаје Танјуг у Бриселу. Шпански Паис раније је објавио да је Шпанија блокирала резолуцију.

- Нацрт Декларације је одобрио и амбасадор Шпаније при ЕУ. На самим земљама чланицама је да га прихвате - рекао је Танјугу извор у бугарском предсједавању ЕУ.

Шпански Паис је раније објавио, позивајући се на неименоване изворе, да је Шпанија ставила вето на тај документ, јер, како су навели, премијер Маријано Рахој не жели да његов потпис буде на декларацији заједно са потписом представника Косова, које Шпанија не признаје.

Танјугов извор, међутим, демантује ту информацију и додаје: "Амбасадори су одобрили нацрт Декларације. Текст је сада послат земљама западног Балкна на консултације", речено је у бугарском предсједавању ЕУ.

Стални представници свих 28 земља чланица ЕУ нацрт Декларације су одобрили на састанку одржаном прошлог четвртка у Бриселу.

У дипломатским изворима у Бриселу наводе да се, због противљења шпанског премијера Маријана Рахоја да се његов потпис нађе на декларацији заједно са потписом представника Косова, чију независност Шпанија не признаје, дошло до компромиса да декларација буде усвојена само од стране 28 земаља чланица, а не у формату 28 плус шест "партнера" са западног Балкана.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу такође су потврдили да је текст нацрта Декларације прослијеђен земљама овог региона "на увид".

Према увиду Танјуга, у нацрту софијске декларације не помињу се "државе" Ззпадног Балкана, већ се говори о "партнерима", што се види као још један корак у циљу компромиса са земљама ЕУ које не подржавају независност Косова.

Први дио Декларације односи се на подршку европској перспективи региона, док се анекс политичког деијла текста односи на повезаност како региона међусобно, тако и западног Балкана са ЕУ.

- Постоје три дијела анекса – први који се односи на владавину права, други на безбједност, миграције и борбу против тероризма и трећи, најбитнији за грађане западног Балкана, говори о инфраструктурној, енергетској и дигиталној повезаности - изјавила је Љиљана Павлова, министарка задужена за бугарско предсједавање Савјету ЕУ.

Дипломатски извори у Бриселу кажу да још није извјесно да ли ће Рахој присуствовати самиту ЕУ - западни Балкан.

Незваничне информације говоре о томе да је Рахој своје учешће на самиту условио потпуном скрајношћу представника Косова, коме на самиту, према ставу Шпаније, не би требало да буде дозвољено да узме ријеч, нити да сједи за истим столом са осталим лидерима ЕУ и западног Балкана.