latinica  ћирилица
23/04/2018 |  16:12 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

РиТЕ Угљевик- 2019. постројење за одсумпоравање димних гасова

До краја 2019. године у РиТЕ Угљевик биће завршени радови на највећем еколошком пројекту у југоисточној Европи-постројењу за одсумпоравање димних гасова. Тиме ће бити испуњени сви еколошки стандарди које прописује ЕУ, што је круна досадашњих мјера и инвестиција у заштиту животне околине због експлоатације угља и произвиодње електричне енергије, поручили су представници овог предузећа гдје је организован Дан отворених врата посвећен екологији.

Представницима еколошких удружења, студентима факултета из Бијељине и Технолошког факултета Зворник, ученицима средњих школа регије, представљен је комплетан програм мјера и активности које РиТЕ предузима на заштите животне средине.

Студенти нису једини који су мало или скоро никако упознати са пословима и инвестицијама неопходним да се производе киловат електричне енергије, која нам је неопходна али нам је потребна и незагађена вода, земља и ваздух.

"Битно је рећи да смо ми у 2012. години завршили реконструкцију постројења отпадних вода, добили употребну дозволу и сертификат", истакао је Милан Мирковић, помоћник техничког руководиоца ТЕ Угљевик.

Загадјења ваздуха гасовима и честицама је значајно смањено реконструкцијом електрофилтерског постројења прошле године, а у току је изградња 200 милиона КМ вриједног постројења за одсумпоравање димних гасова.

И експлоатација угља има негативен посљедице по животну средину али се континуирано ради на еколошком одлагању отпада и рекултивацији терена.

За послове рекултивације терена улаже се просјечно око милион КМ годишње. И то је само једна од милионских инвестиција у заштиту животне околине у овом привреденом гиганту.