latinica  ћирилица
23/04/2018 |  15:49 ⇒ 18:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Вето Шпаније због Косова

Мадрид је блокирао текст декларације Самита ЕУ – Западни Балкан која је требало да буде потписана у Софији, пише шпански Паис. Наводи се да премијер Маријано Рахој не жели да се његов потпис нађе на том документу заједно са потписом косовског премијера.

Паис пише да разлог шпанског вета "није спољна политика ЕУ", већ то што Маријано Рахој не жели да се његово име и потпис нађу у истом документу, на истом нивоу са потписом представника Косова, чију независност Шпанија не признаје.

Шпански лист наводи да му је информација потврђена из дипломатских извора и да ће Рахој највјероватније напустити скуп у Бугарској 17. маја, прије него што почне састанак коме ће присуствовати највиши представници Србије, Црне Горе, Албаније, Македоније, БиХ, али и Косова.

Према тим наводима, Рахој ће у Софији бити присутан само дан раније, током радне вечере заједно са осталим лидерима 28 земаља чланица ЕУ.

Ове информације су потврдиле најаве да ће Брисел имати проблема са организацијом првог самита ЕУ - Западни Балкан у посљедњих 15 година, због чега су биле најављене и "протоколарне егзибиције", како би све стране биле задовољне.

На тај начин јасно се показује његово неслагање са позивом на самит Хашиму Тачију.

Рахој је раније говорио о томе да је проблематично што се у Бриселу истовремено говори о проширењу и државама које нису признате. "То нас брине", рекао је Рахој.