latinica  ћирилица
23/04/2018 |  15:36 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Добој - Изложба "Топот келтских коња"

У Регионалном музеју у Добоју данас је изложена гостујућа поставка "Топот келтских коња" Толминског музеја из Словеније, коју је отворила амбасадорка Словеније у БиХ Зорица Букинац.
Добој:"Топот келтских коња" - Фото: СРНА
Добој:"Топот келтских коња"Фото: СРНА

Букинчева је поручила да се културна баштина не треба запоставити, а значајан допринос у томе има и међукултурни дијалог, као данашњи у Добоју.

Директор Регионалног музеја Небојша Драгојловић задовољан је успостављеном сарадњом са Толминским музејом и најављује њен наставак, који подразумијева и реализацију заједничких пројеката финансираних из ЕУ фондова.

Директор Толминског музеја Дамјана Фортунат Чернилогар каже да је Добој трећи град у БиХ, а први у Републици Српској, у којој је изложена ова поставка, да словеначки музеј учествује у бројним европским пројектима и да археологија није једина област његовог дјеловања.

Аутори изложбе су Миха Млинар из Толмински музеја и Теја Гербец из Горишког музеја.

Млинар је појаснио да је ријеч о изложби која је настала као резултат археолошких истраживања локалитета Бизјакова хиша у Кобариду, 2011. године.

Он каже да је локалитет откривен случајно приликом грађевинских радова, када су се појавили први налази костију и металних предмета, након чега је услиједило заштитно истраживање.

Ту су откривени укопи већег броја коња, појединачне кости других животиња, те разноврсни метални предмети, прије свега, дијелови коњске опреме, оружје и дијелови ношње, који указују на потенцијално ритуално мјесто, односно, келтско светиште на којем су се ритуално прилагали дарови и жртвовале животиње.

Пронађени археолошки материјал се датира на почетак млађег жељезног доба, односно период око 300. године прије нове ере, када долази до првог контакта између придошлица Келта и старосједилаца на простору данашње Словеније.

Млинар као занимљивост наводи чињеницу да се у непосредној близини Сарајева налази локалитет сличног карактера – Камењача у Брези, тако да ће гостујућа изложба бити употпуњена одабраним материјалом из збирки Земаљског музеја БиХ који показује сродност са материјалом из Кобарида.

Гости из Словеније су Регионалном музеју уручили и вриједну донацију стручне литературе.

Поставка, која је бесплатна за посјетиоце, налазиће се наредне четири седмице у добојском музеју.