latinica  ћирилица
23/04/2018 |  13:07 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Врста цвијећа у Холандији добила име по Бањалуци

С прољећем све је ужурбано, све бисмо хтјели видјети, посјетити, уживати, урадити. Најчешће ни не обратимо пажњу на љепоте прољећа, када све олиста и процвјета. Оно што ни многи Бањалучани нису знали, то је да је једна врста цвијећа добила име по њиховом граду, и то у постојбини тулипана - Холандији.

Бањалучанина Петра Ђурића, далеке 1968. године, живот је сасвим случајно одвео у Холандију.

Радећи код познатог произвођача гербера и антуријума, заволио је ову земљу, цвијеће и научио холандски језик. Кад се вратио у родни крај, направио је и први стакленик у Липику.

"Њему је жеља била да читаво Лијевче поље и сав овај наш крај претвори у малу Холандију. Он је видио да Холандији фали плодне земље. А код нас је то све на дохват руке. И хтио је да то холандско знање пренесе код нас", каже цвјећарка Јелена Ђукић, кћерка Петра Ђурића.

Од оснивања, фирма "Цвјећар", у сарадњи са једном холандском фирмом, почела је производити луковице тулипана. На пољима у бањалучком насељу Трн производили су двије сорте, жуте и црвене боје.

Наслиједивши љубав према цвијећу од оца, Јелена се данас професионално бави продајом и аранжирањем. Радећи са добављачима и угледавши име Бањалука, писала је Музеју тулипана у Амстердаму и питала откуд баш ово име једној врсти тулипана.

"Они су рекли да је настало игром сорти апелдорн голд и апелдорн црвени. И да је добио име по нашем лијепом граду. А онда сам кренула уназад и пронашла да су у 'Цвјећару' баш 1974. године, те двије сорте тулипана узгајали. И мислим да то уопште није случајно! Тај неко је знао да то потиче из Бањалуке", истиче она.

Бањалука се враћа цвијећу и, у бившој Југославији познатој, Изложби, која ће ове године бити одржана од 17. – 19. маја у Дому омладине.

Прошетате ли главном бањалучком улицом и парком "Петар Кочић", вјерујемо да ћете ове прекрасне тулипане сада гледати са поносом. Јер они, јединствени и прелијепи, прослављају име овог града.